Gjerdrum-skredet:

- Nærmer oss navn og personer bak tallene

Nattas søk i rasområdet på Ask i Gjerdrum har vært resultatløst. Politiet håper fortsatt det er mulig å finne folk i live.

Publisert

- Jo mer tid som går, jo dårligere blir oddsen, sier politiets innsatsleder Dag Andre Sylju til TV 2 torsdag morgen.

Til Dagbladet sier Sylju at alle de impliserte nødetatene, samt geologer, har sittet sammen i hele natt og planlagt de neste timene.

- Forholdene er fremdeles elendige, og vi må hele tida se an forholdene.

Selv om håpet forsvinner etter som tida går, presiserer han at det er en redningsaksjon.

- Vi håper fremdeles å kunne redde de ti vi ikke kan gjøre rede for.

SAVNET: Redningsmannskapene håper fortsatt å finne personer som er antatt å være i skredområdet i live og har lett uten stopp gjennom natta. Foto: Terje Bendiksby / NTB
SAVNET: Redningsmannskapene håper fortsatt å finne personer som er antatt å være i skredområdet i live og har lett uten stopp gjennom natta. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

- Nærmer oss en konsekvens

Gjennom natta har det blitt søkt i rasområdet med både drone, helikopter og hund - uten resultat. Ti personer har fortsatt status som savnet etter det store skredet som gikk på Ask i Gjerdrum kommune natt til onsdag.

Arbeidsforholdene er fortsatt svært krevende for redningsmannskapene og det har fortsatt ikke vært mulig å ta seg inn i rasområdet til fot. Seint i går kveld raste to nye bygg ut, forteller politiet.

BERØRT: Gjerdrum-ordfører Anders Østensen forteller at situasjonen er tung, og at han håper det fortsatt er mulig at antallet savnede går ned. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
BERØRT: Gjerdrum-ordfører Anders Østensen forteller at situasjonen er tung, og at han håper det fortsatt er mulig at antallet savnede går ned. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

I løpet av natta har redningshund, hundefører og redningsmann blitt heist ned i området fra helikopter og det har blitt søkt rundt bygningsmasser, men uten resultat.

- Vi nærmer oss en tydelig konsekvens av hendelsen, og vi nærmer oss navn og personer bak disse tallene. Det er tungt, men samtidig så vet vi at det kommer og så får vi inderlig håpe at tallet går ned, sier ordfører Anders Østensen i Gjerdrum kommune til Dagbladet torsdag morgen.

- Det er et stort antall. Det er mange mennesker i min kommune og veldig tungt. Men i dagene som kommer må vi forholde oss til den realiteten. Det er ikke annet å si enn at det er en tung virkelighet å forholde seg til.

HUSET RASER: Mange hus er blitt tatt av jordskredet og i ettermiddag raste enda et. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

- Kan ikke gjenoppstå

Rasområdet er enormt og har til nå slukt ni boligbygg med til sammen 31 boenheter. I tillegg er et stort antall husstander i nærliggende områder evakuert på grunn av faren for nye ras, og rundt 1000 personer er evakuert.

- Jeg tenker at det er et stort område av sentrum som antakelig ikke kan gjenoppstå som det har vært, sier ordføreren.

- Det må vi gradvis forholde oss til, men det er ikke mulig å klare å ta inn alle de tankene på dag to. Det er mye arbeid som står foran oss.

Skredet, som er et kvikkleireskred, blir av NVE omtalt som et av de største skredene på norsk jord i nyere tid.

Både Forsvaret, Heimevernet, Sivilforsvaret og frivillige organisasjoner deltar i arbeidet på rasområdet. Et svensk kriseteam er også på plass for å bidra.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer