Nærmer seg Bagdad

Flere tusen amerikanske og britiske soldater står mindre enn 10 mil fra Bagdad. Det store slaget nærmer seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det store slaget om Bagdad er trolig nært forestående. Tusenvis av amerikanske marinesoldater er nå på vei nordover mot Bagdad. Soldatene velger tryggere jordveier og styrer unna byene for å unngå irakiske soldater. Hærens 3. infanteridivisjon står i morgentimene i dag rundt 80 kilometer fra Bagdad. Militærkolonnen med flere tusen kjøretøy beskyttes fra lufta, og har allerede drevet enkelte av de ytterste forsvarerne av Bagdad inn i byen, melder AP.

I tillegg har amerikanske fly og helikoptre angrepet den republikanske garden som forsvarer Bagdad. Men i morgentimene i dag sørger en kraftig sandstorm for at piloter på helikoptre og fly har en svært vanskelig oppgave. Det er ventet at stormen vil vare i flere dager, melder Reuters. Sanda er et større problem enn røyken fra de brennende oljebrønnene.

De allierte styrkene har møtt kraftigere motstand enn først antatt, og har hatt store problemer med å sikre byer i Sør-Irak.

Britiske og amerikanske soldater nekter å gå inn i Basra, Iraks nest største by, melder AP. De frykter å bli fanget i et blodbad. Sør for byen ble britiske soldater lurt av irakiske soldater som lot som om de overga seg. Ved havna i Umm Qasr fortsetter kampene.

- Fortsetter

USAs president George W. Bush satte i går en foreløpig prislapp på krigen. Bush regner med at krigen mot Saddam vil belaste staten med 75 milliarder dollar (over 550 milliarder kroner).

Men ingen vet foreløpig hvor lang krigen blir, foreløpig har motstanden vært kraftig, og den interne motstanden mot Saddam Hussein har ennå ikke materialisert seg. Det er særlig Saddams Fedayeen-soldater som byr på motstand, de bærer ikke uniform og gjemmer seg blant sivile. Gårsdagens nedskyting av et avansert Apache-helikopter var også et alvorlig tilbakeslag.

- Slike ting er aldri lett, sa statsminister Tony Blair etter at Storbritannia mistet sin første soldat i kamp.

- Det vil komme vanskelige tider, men krigen fortsetter til tross for disse tragediene, fastlo Blair.

Ifølge general Tommy Franks har de allierte styrkene tatt over 3000 irakiske krigsfanger.

FORTSETTER: Til tross for uventet motstand fortsetter de allierte å ta seg mot Bagdad.