Nærmer seg bin Laden

Det hvite hus avviser ryktene om at terrorlederen er omringet i Pakistan. Men de frykter at pakistansk etterretning skal hjelpe ham å flykte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I natt gikk det rykter helt inn til CIA og president Bush om at Osama bin Laden var omringet ved den afghanske grensen i Pakistan.

Bensin på bålet det da CIA-direktør George Tenet dro uanmeldt til Pakistan, og Det hvite hus innkalte til pressekonferanse i går kveld.

Ryktene var så intense, at talsmann Ari Fleischer i Det hvite hus måtte rykke ut.

- Han er ikke tatt, og ryktene stemmer ikke, sier Fleischer til USA Today.

Men både CIA og FBI er nå kraftig irriterte og frustrerte over alle lekkasjene fra den pakistanske sikkerhetstjenesten.

Følger sporene til Khalid

1. mars ble al-Qaidas operasjonsleder, og mannen som klekket ut 11. september-angrepene tatt. Sammen med Khalid Shaikh Mahmood fant de haugevis med informasjon og datamaskiner som nå gjennomgås.

De slo også kloa i mannen som finansierte terrorangrepene mot USA, Mustafa Ahmed al-Hawsawi.

Sammen blir disse to kalt Osama bin-Ladens levende adressebok.

De fant også et brev fra terrorlederen, som angivelig beviser at han er i live og oppholder seg i Pakistan.

Etterretningskilder sier at de føler seg sikre på at han nå må skifte skjulested, og at de står klare til å fange ham når han gjør det.

Pakistan røper for mye

Pakistan har et forklaringsprobem etter at to av al-Qaidas topper ble tatt. De skal ha levd relativt åpent i et boligområde, sammen med pensjonerte pakistanske offiserer.

Nå frykter FBI og CIA at alle lekkasjene fra pakistansk etterretning skal hjelpe Osama til å komme seg unna igjen.

Derfor holdes nå all informasjon som Khalid Shaikh Mahmood røper, strengt hemmelig også internt i CIA og FBI.

Mange av de navnene de har funnet i informasjonen fra de beslaglagte dokumentene, er kjente for de amerikanske etteretningsorganisasjonene allerede.

USA Today melder at FBI handler raskt mot disse personene som oppholder seg i USA, for å hindre at de forserte terroraksjonene som følge av at operasjonslederen ble tatt i Pakistan.

Møtte bin Laden

Pakistansk etterretning røpet overfor nyhetsbyrået AP at Mohammed hadde fortalt i avhør at han hadde møtt Osama bin Laden for noe uker siden, etter en innfløkt serie med telefonbeskjeder og han rekke mellommenn.

Pakistans informasjonsminister Sheikh Rashid Ahmed, sier imidlertid at møtet kan ha vært en datamaskin eller en mobiltelefon-oppkopling.

Pakistans president Pervez Musharraf sier til CNN at Khalid Shaikh Mahmood har nektet å samarbeide under avhørene. Nyhetsbyrået AP siterer også en anonym pakistansk etterretningskilde som sier at Mahmood fremdeles er en fanatisk al-Qaida-leder, som nekter å si noe som helst.

Trodde bin Laden var død

Jakten på Osama bin Laden har pågått hele tiden etter 11. september 2001, men i fjor høst ville tjenestemenn i CIA kutte ut de farlige raidene inn i fjellområder i Afghanistan, fordi de mente at bevisene pekte mot at terrorlederen var død.

Men så dukket han opp igjen på den arabiske tv-kanalen al-Jazeera, og pratet om nylige hendelser. Selv om bådene ikke viste noe bilde av Osama, mente flere eksperter at det faktisk var bin Laden selv som snakket.

Båndene viste at han hadde overlevd den amerikanske offensiven mot fjellområdet Tora Bora, som var det siste stedet amerikansk etteretning hadde plukket opp informasjon om at han var i live.

Amerikanske tjenestemenn fryktet at både afghanere og pakistanere kan ha blitt bestukket til å la Osama bin Laden slippe ut av området og til et skjulested i Pakistan.

<B>TATT: al-Qaidas operasjonssjef, Khalid Shaikh Mohammed.
I LIVE: Osama bin Laden lever i beste velgående i Pakistan, mener pakistansk etterretning nå.