Nærmer seg budsjettforlik

Dersom KrF og Venstres gruppemøter godtar tilbudet fra regjeringspartiene, kan det bli enighet i kveld.

GOD STEMNING: Leder i finanskomiteen, Hans Olav Syversen (til høyre) og Høyres finanspolitiske leder Svein Flåtten på vei ut av nok et forhandlingsmøte om statsbudsjettet. Flåtten har håp om å få i land en avtale «innen kort tid». Om det betyr allerede i kveld eller i morgen, er et åpen spørsmål. Nå drøfter stortingsgruppene situasjonen.
Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
GOD STEMNING: Leder i finanskomiteen, Hans Olav Syversen (til høyre) og Høyres finanspolitiske leder Svein Flåtten på vei ut av nok et forhandlingsmøte om statsbudsjettet. Flåtten har håp om å få i land en avtale «innen kort tid». Om det betyr allerede i kveld eller i morgen, er et åpen spørsmål. Nå drøfter stortingsgruppene situasjonen. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En budsjettavtale mellom regjeringspartiene, KrF og Venstre kan komme på plass i kveld, men det kan også hende at forhandlingene må fortsette litt til.

Høyre og Frp har nå i ettermiddag lagt fram et nytt tilbud, som sentrumspartiene nå skal gå gjennom og drøfte med sine respektive stortingsgrupper.

- Loddet er kastet - Nå må vi vel si at loddet er kastet, og at vi kan begynne å komme fram til en konklusjon. Vi bør få grunnlag slik at vi kan gi en god beskrivelse til gruppene om vi nå ser en sluttstrek, sa finanskomiteens leder Hans Olav Syversen før formiddagens møte.

Men etter møtet gjorde han det klart at man ikke er i mål, og at det kan være at man trenger nye forhandlingsrunder i kveld eller i morgen.

«Innen kort tid» Selv om ingen av finanspolitikerne ville si noe om substansen i forhandlingene, uttrykte både Høyres Svein Flåtten. Frps Hans Andreas Limi, KrFs Hans Olav Syversen og Venstres Terje Breivik optimisme med tanke på å få til en budsjettavtale snart.

Om det kan skje allerede i kveld, eller må vente til i morgen er i øyeblikket åpent.

Klokken 12.30 møttes regjeringspartiene og samarbeidspartiene til nye samtaler på Stortinget. Der legger Høyre og Frp fram et nytt tilbud til Venstre og KrF.

Grønt skifte - Jeg håper at vi senere i dag har noe å presentere stortingsgruppa som sier at vi nærmer oss et statsbudsjett. Men hvor vidt vi får en avtale på plass i dag, er for tidlig å si, sa Venstres finanspolitiske talsperson Terje Breivik på vei inn til møtet i formiddag.
Både Høyre, Frp, Venstre og KrF har gruppemøter i ettermiddag.

For Venstre er det avgjørende å få på plass tiltak som kan få klimautslippene ned. Konkret vil Venstre øke drivstoffavgiftene,
Frp har avvist å øke prisen på bensin og diesel.

Bistand Regjeringen foreslo i det såkalte tilleggsnummeret, om inndekning av ekstraordinære kostnader til flyktningekrisa, å ta 4, 2 milliarder av bistandsbudsjettet til mottak av flyktninger i Norge.

Et så stort kutt i bistand til verdens fattigste kan ikke KrF være med på. Men partiet kan trolig godta å bruke et par milliarder fra bistandsbudsjettet i Norge.

Pensjon For Frp er det ikke aktuelt å forhandle bort Frps budsjettseier, fjerning av avkortningen av pensjoner for ektefeller og pensjonister. Dette er en post som koster 900 millioner i år, og 2, 7 milliarder neste år. Etter det kan Frp være med på å skyve på iverksettelsedatoen for å spare inn noe på årets budsjett, men her har Frp lite å gi.