Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nærmer seg budsjettløsning i USA, men Trump «ville frydet seg» over ny «shutdown»

USAs president Donald Trump sier det vil være verdt å stenge ned offentlige etater igjen dersom Kongressen ikke får på plass en ny immigrasjonslov. 

BUDSJETTET: Dersom Donald Trump ikke får den budsjettavtalen han ønsker seg, ville han «frydet seg» over en ny «shutdown». Foto: REUTERS / Jonathan Ernst / NTB scanpix
BUDSJETTET: Dersom Donald Trump ikke får den budsjettavtalen han ønsker seg, ville han «frydet seg» over en ny «shutdown». Foto: REUTERS / Jonathan Ernst / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

23. januar signerte Trump et vedtak som sikrer finansiering av offentlige utgifter fram til 8. februar, etter at flere hundre tusen offentlige ansatte ble sendt hjem fra jobb uten lønn og flere etater måtte stenge ned.

Ettersom vedtaket kun er midlertidig, må demokratene og republikanerne fortsatt bli enige om statsbudsjettet for 2018.

Nytt midlertidig budsjett stemt gjennom

Og tirsdag ble et nytt midlertidig budsjett stemt gjennom i Representantenes hus. Det betyr likevel ikke at man unngår en såkalt «shutdown» seinere denne uka.

Budsjettet må nemlig godkjennes i Senatet også, og der er det ventet at man vil sende forslaget tilbake til Representantenes hus. Demokratene er mot budsjettet fordi det ikke sikrer langsiktige investeringer til opioidkrisa, transport og utdanning.

Stridens eple er det vanskelige temaet om ulovlig innvandring. Som betingelse for å stemme for en budsjettforlengelse, krever demokratene at republikanerne åpner for at 800.000 unge som ble brakt til USA ulovlig som barn, får bli i USA, gjennom det såkalte DACA-programmet.

Den amerikanske regjeringa opphevet ordningen i fjor høst.

Da Trump signerte den midlertidige løsningen i januar, sa han at han er åpen for en avtale som omfatter innvandrere, bare «den er bra for landet vårt».

- Men hvis vi ikke får endret den amerikanske immigrasjonsloven, så stenger vi bare ned. Det er det verdt for landet vårt. Jeg ville frydet meg over en nedstengning hvis det ikke blir ordnet opp i disse greiene, sa Trump tirsdag, ifølge Washington Post.

Trumps kommentar kom ironisk nok samtidig som lederne for de to partiene i Senatet, republikaneren Mitch McConnell og demokraten Charles Schumer, fortalte journalister at de er nære ved et gjennombrudd i budsjettforhandlingene.

De håper å få på plass en avtale som både sikrer økt finansiering av forsvaret og mer penger til andre programmer som demokratene kjemper for.

- Vi nærmer oss en avtale og vi får en avtale veldig snart, sier McConnell.

- Jeg har stor tro på at vi kan få til en avtale veldig snart, sier Schumer.

Tidstrøbbel

Men selv om de to senatorene er optimistiske, har de tidstrøbbel. Klarer de ikke å lande en avtale i løpet av de neste to dagene, er det usikkert hvordan de skal klare å unngå en ny «shutdown».

DACA, det store stridstemaet, skal ikke være en del av avtalen de to partiene nå har på trappene. Demokratene har i stedet valgt å prioritere andre hjertesaker, og håpe på at de kan løse DACA-floken seinere.

For etter lange diskusjoner har ikke partiene funnet noen løsning for de såkalte «drømmerne». I januar åpnet Trump for å gi 1,8 millioner unge, ulovlig innvandrere statsborgerskap.

Forslaget er en del av en større pakke, som også innbefatter penger til Trumps grensemur og innvandringsregulerende tiltak.

Dette forslaget har demokratene kategorisk avvist, og dermed nærmer det seg tidsfristen for å finne en løsning for «drømmerne». Den er 5. mars.

Senator McConnell sa tirsdag at han håper de klarer å finne en løsning, men at han så langt er usikker på om noen av forslagene som ligger på bordet klarer å få nok støtte til å bli stemt gjennom, skriver nyhetsbyrået AP.

Trump-kritikk

Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, har knyttet en budsjettenighet opp til en DACA-enighet, men andre demokrater tar nå til orde for å skille de to spørsmålene fra hverandre.

- Hvis vi kan få til en god avtale for krisehåndtering, finansiering av våre innenriksprioritering, finansiere opiodkrisa, så ville det være en vanskelig avgjørelse. DACA er viktig, og vi burde få på plass en løsning. Men hvordan skal vi få det til, spør demokraten Adam Smith.

Donald Trump har gjentatte ganger gitt demokratene skylda for budsjettproblemene, og tirsdag var han igjen ute på Twitter for å kommentere.

«Meningsmålinger viser at 7 av 10 amerikanere støtter en innvandringsreform som inkluderer DACA, sikrer grensene, stopper kjedemigrasjon og avslutter visumlotteriet. Dersom demokratene går mot denne avtalen, så mener de ikke alvor med DACA. De vil bare ha åpne grenser», skrev Trump.

Uavhengig av om man finner en løsning på DACA eller ikke, må altså en ny enighet stemmes gjennom innen torsdag kveld. Har man ingen løsning blir det en ny «shutdown».

Offentlig sektor ble også stengt ned under Barack Obama i 2013. Den gang ble rundt 800.000 offentlig ansatte permittert. Siden 1990 er det skjedd fire ganger at partiene ikke har klart å enes om et budsjett innen fristen.

(Dagbladet/NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!