Nærmer seg det magiske 36,9

Islambråk til tross, det har vært ei hyggelig uke for Jens Stoltenberg (50). Nesten halvparten av velgerne mener han gjør en god jobb som statsminister, og nå nærmer Ap seg det magiske 36,9.

STIGENDE KURVE: Velgerne gir Jens en 50-årsgave på etterskudd. Her vises kurven over folk som synes han gjør en god jobb som statsminister. Foto: John Terje Pedersen.
STIGENDE KURVE: Velgerne gir Jens en 50-årsgave på etterskudd. Her vises kurven over folk som synes han gjør en god jobb som statsminister. Foto: John Terje Pedersen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Uka startet med 50-årsfeiring og store intervjuer om Stoltenberg som jeger, dykker og tindebestiger. Nå gir velgerne en bursdagsgave på etterskudd: På Synovates marsmåling får Ap 36,2 prosent, og de rødgrønne befester flertallet.

Om målet på 36,9 prosent, som ble satt av daværende Ap-leder Thorbjørn Jagland i 1997, nå endelig kan nås, aviser Stoltenberg kategorisk å kommentere.

– Du får aldri noensinne noe tall eller mål fra meg! Jeg er så brent på tallfestede mål, sier Stoltenberg, som likevel er meget fornøyd med målingen for Ap.

Populær på krisa
Og Stoltenbergs personlige popularitet stiger til nye høyder.

På et spørsmål om statsministeren gjør en god, middels eller dårlig jobb, svarer 48 prosent at han gjør en god jobb, 41 prosent middels, men bare åtte prosent mener Stoltenberg gjør en dårlig jobb som statsminister. Fire prosent vet ikke.

Før Stoltenberg og de rødgrønne dannet regjering høsten 2005 forventet 54 prosent at Stoltenberg ville gjøre en god jobb. Året etter dalte populariteten drastisk helt ned til 18 prosent på det verste. I fjor gjorde han det langt bedre i velgernes øyne, og nå er Stoltenberg ikke langt fra å innfri velgernes forventninger.

– Jeg ser begge målingene som en tillitserklæring til måten vi håndterer situasjonen med økonomisk krise og internasjonalt tilbakeslag på. Ledigheten vokser. Men i våre naboland er problemene langt større. I Sverige er det nå åtte prosent ledighet og nesten 400 000 ledige, mens det er 67 000 her i landet, sier han.

– Målinger går opp og ned, og den eneste målingen som teller, er valgresultatet. Men denne målingen viser at valgseier er innen rekkevidde, sier Stoltenberg.

Grenser for mangfold
Velgerne straffer altså ikke Ap og regjeringspartiene for blasfemirot, hijab-bråk og den siste ukas krangel i Ap om radikal islam og hva det er. Flere røster i Ap, blant dem stortingspresident Thorbjørn Jagland, mener partisekretær Martin Kolberg og den øvrige partiledelsen kaster over bord prinsipper og løper etter Frp for å vinne velgere.

– Jeg tror velgerne forstår at Ap er for en klar og rettferdig innvandrings- og integreringspolitikk. Vi skal ha mangfold, Norge har blitt rikere og bedre på grunn av innvandrerne. Men det må være grenser for mangfoldet. Vi godtar ikke at man bruker religion som unnskyldning for kvinneundertrykking og brudd på menneskerettigheter, sier Stoltenberg.

36,9


• 36,9 var prosentandelen Arbeiderpartiet
oppnådde ved
Stortingsvalget i 1993.
• Daværende statsminister
Thorbjørn Jagland erklærte at
han ville gå av dersom Arbeiderpartiet
ikke fikk minst 36,9
prosent ved valget i 1997.
• Jagland gikk av da Arbeiderpartiet
oppnådde 35 prosent,
selv om partiet ble størst.
•  Banet vei for sentrumsregjeringen,
ledet av Kjell Magne
Bondevik og bestående av KrF,
Venstre og Senterpartiet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer