Nærmer seg gisselavtale

En gisselavtale mellom Israel og Hamas som innebærer midlertidig stopp i krigføringen nærmer seg. Avtalen er oppe til vurdering i Israels regjering tirsdag kveld.

MANGLER: Avtalen avgjøres av Benjamin Netanyahus regjering i kveld. Foto: NTB
MANGLER: Avtalen avgjøres av Benjamin Netanyahus regjering i kveld. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere medier meldte tirsdag ettermiddag at en tentativ avtale mellom partene er nådd i gisselforhandlingene mellom Israel og Hamas.

Avtalen skal fortsatt være avhengig av godkjennelse fra israelske myndigheter og kunne ifølge kilder til den amerikanske TV-kanalen NBC «kollapse når som helst».

Avtalen innebærer at Hamas løslater omkring 50 israelske gisler, i størst grad kvinner og barn, mot at Israel løslater palestinske innsatte. Den innebærer også en fire dagers våpenhvile.

Tirsdag kveld diskuteres avtalen i Israels regjering. Ifølge The Times of Israel har statsminister Benjamin Netanyahu flertall for å få gjennom avtalen, men møter ifølge avisa motstand fra ytre høyre-krefter i regjeringen-

Kan gi stopp

Blir partene enige, kan det være det største diplomatiske gjennombruddet siden Hamas-terrorangrepet i Israel 7. oktober og den påfølgende krigen. Det vil i så fall være det første vedvarende avbruddet i konflikten.

HOUTHI: Mandag 20. november publiserte den jemenittiske Houhti-militsen bilder fra det som skal være kapringen av lasteskipet Galaxy Leader nær kysten av Eritrea søndag 19. november. De Iran-støttede Houthi-rebelene sier de kapret skiper grunnet dets kobling til Israel, og at de vil fortsette å angripe skip med israelsk tilknytning i internasjonalt farvann. Reporter: Edward Stenlund. Video: Houthi-bevegelsen / Telegram Vis mer

Detaljene som kommer fram tirsdag ettermiddag stemmer overens med opplysninger Washington Post meldte natt til tirsdag norsk tid.

Avtalen skal innebære at minst 50 gisler blir frigitt fra Hamas-fangenskap i bytte mot pause i kampene og løslatelse av rundt 150 palestinske fanger i Israel.

USA skal blant annet jobbe hardt for å få til avtalen.

Holdes fanget

Til Washington Post sier en talsperson ved den israelske ambassaden i Washington at de ikke kommer til å gi noen kommentarer om gisselsituasjonen. Og ifølge Reuters avviser Israels statsminister Benjamin Netanyahu at det er noen enighet om en avtale.

VÅPEN: IDF hevder at de har funnet et kommandosenter og våpen på Shifa-sykehuset, og publiserer nå en video de mener beviser at Hamas har brukt sykehuset til militære operasjoner. Video: IDF Vis mer

Minst 237 sivile og soldater holdes fanget av militante palestinere på Gazastripen etter at Hamas-soldater angrep det sørlige Israel 7. oktober. Fem er satt fri. Hamas hevder at 57 gisler og krigsfanger er drept i israelske luftangrep. Israel har bekreftet at to gisler er drept.

Rundt 1200 mennesker ble drept i Hamas-angrepet 7. oktober. Over 380 av de drepte var israelske soldater og politifolk, de øvrige sivile, blant dem minst 33 barn. 5431 ble såret.

Over 12 300 er siden da drept i israelske luftangrep mot Gazastripen, minst 5000 av dem barn. Over 30 000 er såret, hvorav 70 prosent er barn og kvinner. Over 3600 er savnet, blant dem 1750 barn. Minst 205 palestinere er drept av soldater og bosettere på den okkuperte Vestbredden, over 50 av dem barn. Minst 3000 er såret. Fire israelere er drept av palestinere.

Oppdateres

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer