Nærmer seg konfliktene

Sonderingene er allerede på overtid, men nå Ap, Sp og SV har begynt å gå dypere inn i de mest betente sakene.

FORTSETTER: Jonas Gahr Støre, Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken sier de fortsetter regjeringssonderingene på Hurdalsjøen hotell på mandag. Foto: NTB Vis mer
Publisert

HURDALSSJØEN (Dagbladet): Mandag klokka 12 startet regjeringssonderingene opp igjen på Hurdal, etter at partene har hatt fri i helga.

Alle de tre partiene har nå utvidet sin delegasjon, i det som nå kan framstå som forberedende samtaler til eventuelle regjeringsforhandlinger.

Dagbladet er samtidig kjent med at Støres opprinnelige plan var at sonderingene skulle være ferdig fredag, og at de reelle forhandlingene skulle begynne mandag.

Slik gikk det ikke.

Går dypere

Likevel har partene møttes i løpet av helgen, blant annet på lørdagens stortingsmiddag.

Etter det Dagbladet er kjent med, er diskusjonene nå kommet noe videre fra partienes primærstandpunkter, som tidligere er så langt partene har kommet bak lukkede dører i Hurdal.

Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV har mandag forsterket delegasjonene som sonderer om en mulig rødgrønn regjering på Hurdalsjøen.

I dag skal partiene både snakke på partileder-nivå, slik de gjorde før helgen, og gå dypere inn i sakene i gruppearbeid.

Slik Dagbladet forstår det vil det være gruppearbeid om begrensede saksområder der partiene håper å nærme seg. Dette tas så videre inn til partilederne og deres sekundanter. Denne innerste kretsen på bare seks personer utvides ikke nå.

Akkurat denne utviklingen passer godt med ordet «sondering», som stammer fra fransk - sonder - som betyr å lodde vanndybden.

Problemsaker

Torsdag ettermiddag fikk Dagbladet opplyst at de tre partene var i gang med å diskutere problemsakene der de tre partiene står lengst unna hverandre.

Partilederne har så langt gått gjennom de ulike sakene hvor de har svart ut om de tror det er mulig å finne løsninger de kan enes om. Det betyr at partiene har lagt fram hva de helst ønsker i en sak, men ikke har gått inn på kompromisser der de møtes på halvveien.

Politikken til en ny regjering er altså ikke i støpeskjeen ennå.

Kjente problemsaker for de tre partiene er klima - for eksempel oljeleting og drivstoffavgifter - og rovdyr - ikke minst felling av ulv. På begge disse områdene står Sp og SV langt unna hverandre.

Klimakrav

Dagbladet skrev fredag kveld at SVs klimakrav til en ny regjering omtales som «knallharde». Lysbakken vil ikke kommentere saken som er basert på anonyme kilder, men ler og sier at han selv ville brukt «kjempegode» for å beskrive SVs krav i klima- og oljepolitikken.

- Klima er viktig for oss, våre primærstandpunkter kjenner alle. Og de står. Vi er ikke nå på et punkt der vi har gått langt inn i forhandlinger om enkeltspørsmål - vi har jo ikke forhandlet. Så får vi se hvor langt vi kommer, sa SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet i helga.

Skatter og avgifter, olje og rovdyr er blant sakene som splitter sonderingskameratene Ap, Sp og SV, viser Dagbladets gjennomgang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer