NÆRMER SEG?: Senatets majoritetsleder, demokraten Harry Reid, blir umidellbart omringet av reportere etter et møte på kontoret til Senatets minoritetsleder, republikaneren Mitch McConnell. Foto: Evan Vucci / AP Photo
NÆRMER SEG?: Senatets majoritetsleder, demokraten Harry Reid, blir umidellbart omringet av reportere etter et møte på kontoret til Senatets minoritetsleder, republikaneren Mitch McConnell. Foto: Evan Vucci / AP PhotoVis mer

Nærmer seg løsning med 48 timer igjen til full krise

Men Tea Party-republikanere lurer i kulissene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To uker etter at den amerikanske staten stengte deler av virksomheten, er det nå bare to dager til fristen for å heve gjeldstaket går ut.

Senatorer hos både demokratene og republikanerne mener de har funnet nøkkelen til den fastlåste situasjonen for den amerikanske økonomien.

1. oktober stengte deler av den amerikanske staten sin virksomhet, utløst av uenighet i Kongressen om pengebruken det kommende budsjettåret.

Statsstengingen kveler sakte deler av det amerikanske samfunnet. Men den virkelige krisa, som vil få globale effekter, starter torsdag 17. oktober - dersom det ikke blir enighet om å heve gjeldstaket slik at den amerikanske staten kan låne pengene den behøver for å dekke sine utgifter.

- USA må heve gjeldstaket og heve stengingen av statlig virksomhet, ellers risikerer vi massive konsekvenser over hele verden, sa direktør for Det internasjonale pengefondet (IMF), Christine Lagarde, søndag.

Krisa over? Nå går krisa tilsynelatende mot slutten. Senatorer fra begge partiene avsluttet mandag kveld flere dager intens forhandling med budskapet om de var nær en avtale om å heve gjeldestaket - det vil si grensen for hvor mye penger den amerikanske staten kan låne for igjen å kunne dekke utgifter.
 
- Vi har hatt en god dag. Jeg vil si at vi virkelig har framskritt, og jeg ser fram til mer av det samme, sa republikanernes leder i Senatet Mitch McConnell seint mandag kveld, ifølge Washington Post.

Hans motpart hos demokratene, senator Harry Reid, slo også an en positiv tone under debatten i Senatet.

- Vi har gjort betydelige framskritt. Vi er ikke helt i mål, og nå må alle vise tålmodighet, så vil kanskje morgendagen bli en lys dag.

- De overgir seg Samtidig kommer det negative signaler fra forutsigbart hold i Representantenes

Imidlertid rapporterer New York Times at en konservativ republikansk klikk med i Representantenes hus uansett ikke vil gå med på en avtale som ikke inneholder kravet som utløste statsstengingen for 14 dager side, nemlig å sette en stopper for president Barack Obamas store helsereform.

Budsjettsaker må gå gjennom Representantenes hus før de kan sendes til presidenten. Her kan en avtale på tvers av partilinjene i Senatet, bli avist av Tea Party-tilknyttede republikanere.

En av disse, Tim Huelskamp, siteres i New York Times på en besk tilbakemelding til sine republikanske kolleger i Senatet, som han omtaler som "the Senate surrender caucus".

- Alle republikanere som stemmer for en av slik Senats-avtale i Representantenes hus, er garantert en utfordrer om plassen sin, sier han.

Utålmodig Obama Mandag kom det signaler fra Det hvite hus som kan tolkes både positiv og negativt. for samtidig som optimismen over at en avtale i Senatet var på trappene, ble det klart at et avtalt møte mellom president Barack Obama og Kongressens ledere tidligere på dagen var blitt utsatt.

I en pressemelding fra Det hvite hus het det at møteutsettelsen kom i stand for å gi Senatets ledere tid til å fortsette framgangen mot en løsning på krisa.

CNN melder at det er uklart hvorvidt dette er er signal på problemer i forhandlingene, eller om utsettelse ble gitt fordi Senatets ledere trengte litt mer tid før de kunne sluttføre en avtale som kunne gå gjennom i begge kamrene i Kongressen.

Under et bedriftsbesøk mandag sa presidenten at kongressens ledere «kan løse denne krisa i dag».

- Hvis republikanerne ikke er villig til å sette til side sin partiagenda, slik at de kan gjøre det som er rett for landet, står vi i fare for å misligholde våre økonomiske forpliktelser, og et slikt mislighold kan potensialt ha en ødeleggende effekt på økonomien, sa president Barack Obama under et arrangement i Washington tidligere mandag.

SER FRAMGANG: Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, på vei for å tale i Senatet etter møtet med demokratenes Senats-leder. Budskapet fra dem begge var at en avtale som vil sette en stopper for den statlige nedstengingen, og heve USAs gjeldstak, kan være nært forestående. Foto: Evan Vucci / AP Photo
SER FRAMGANG: Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, på vei for å tale i Senatet etter møtet med demokratenes Senats-leder. Budskapet fra dem begge var at en avtale som vil sette en stopper for den statlige nedstengingen, og heve USAs gjeldstak, kan være nært forestående. Foto: Evan Vucci / AP Photo Vis mer