Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nærmer seg orkan på Svalbard: - Vindkastene kan bli skumle

- Hvis jeg går ut, er det vinden som vinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag er det ventet vindkast på 40-50 meter i sekundet enkelte steder på Svalbard. Meteorologisk institutt følger nøye med på stormen, som noen steder ventes å utvikle seg til orkan.

- Vindkastene blir skumle, opptil 40 til 45 meter per sekund. Det er ofte de som gjør mest skade, sier statsmeteorolog Matilda Hallerstig til Svalbardposten.

- Det er vinden som vinner Svein Nordahl har bodd på Svalbard i 27 år. Han forteller at det blåser med opp til 25 sekundmeter, og det vil ikke forbause han om den øker.

- Vinden har økt den siste timen. Jeg liker storm, så for meg er det helt fint, men jeg holder meg inne. Hvis jeg går ut er det vinden som vinner. Man må ta hensyn til de kreftene som er der ute, sier han til Dagbladet.

Nordahl forteller at det er snøføyk og null sikt.

Selv bor han ved bredden av Isfjorden, 20 meter fra havet.

- Vi har lært oss å stå i været, vi som bor her oppe, sier han.

 SIKT:  Svein Nordahl forteller at det er snøføyk og nesten ikke sikt. Foto: http://www.svein-nordahl.com/svalbard/
SIKT: Svein Nordahl forteller at det er snøføyk og nesten ikke sikt. Foto: http://www.svein-nordahl.com/svalbard/ Vis mer

Har du tips, innspill, video eller bilder? Last opp videoen din til DBTV-desken, send SMS/MMS til 2400 eller skriv til oss på 2400@dagbladet.no.

Kan røske tak i hustak Vakthavende meteorolog Gunnar Noer ved Vervarslinga for Nord-Norge, sier til Nordlys at vinden kan ta tak i hustak.

- Typisk for dette været er at det kan komme fjellbølger på lesiden av fjellene. Disse kan slå ned i lavlandet, og dette er typiske vinder som røsker takene av hus, og ødelegger infrastruktur.

Uværet er forventet å være på sitt verste fredag kveld.

Alle dagens flyavganger er kansellert. Men kommunikasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen, beroliger og sier til Svalbardposten at alle skal hjem til jul.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media