Nærmer seg Russland

Den russiske tråleren "Electron" nekter å bøye seg for norske myndigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi vil ha inspektørene om bord

- Vi har fått mat og kaffe

- Vurderer kollisjonskurs

På vei mot Russland

(Dagbladet.no): Den russiske tråleren "Electron" nærmer seg stadig russisk territorialfarvann.

- De vil kunne nå russisk farvann i løpet av 2-3 timer, men vi vet ennå ikke sikkert om de vil krysse grensen, opplyser pressesjef John Espen Lien ved Landsdelskommando Nord-Norge (LDKN) til Dagbladet.no klokka 00.30.

Skipet har ikke holdt stø kurs mot Russland, men kjørt på kryss og tvers i sjøen. Det er svært dårlig vær i området, storm med orkan i kastene.

- Vi følger fremdeles skipet tett med de ressurser vi har, så får vi se hvordan det utvikler seg, sier Lien.

GIR SEG IKKE: Den russiske tråleren "Elektron" er tett fulgt av fire skip fra Kystvakten, men nekter å gi seg. Foto: Scanpix
GIR SEG IKKE: Den russiske tråleren "Elektron" er tett fulgt av fire skip fra Kystvakten, men nekter å gi seg. Foto: Scanpix Vis mer

De to norske kystvaktinspektører befinner seg fortsatt om bord i den russiske tråleren.

Under arrest

- Vi har fortsatt to inspektører om bord, og de er representanter for norske myndigheter. Tråleren er dermed formelt under arrest, i henhold til internasjonal havrettbestemmelse, sier Lien til NTB.


Både Landsdelskommandoen og Den russiske ambassaden presiserer at begge lands myndigheter ønsker å løse situasjonen på en fredelig måte.

- Vi har en veldig god dialog med den russiske kystvakten, og russiske myndigheter, sier pressemedarbeider Pia Width ved LDKN klokka 01.45 til Dagbladet.no.

- Kan bli bordet

- Det kan bli aktuelt å borde skipet, hvis det ikke er mulig å få tråleren inn til norsk havn. Det har vært kystvaktens oppdrag hele tiden. Men det vil ikke være snakk om å bruke makt på noen måte som kan sette norske liv i fare, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til Dagsavisen fredag kveld. 

Lien bekrefter at bording kan være aktuelt.

- Det er selvfølgelig en av mulighetene å borde tråleren. Men jeg vil ikke gå  detalj, sier han til Dagsavisen.

Markerer grensen

Det russiske ubåtjageren, «Admiral Levchenko», har forlatt havn i Severomorsk i retning Barentshavet for å hindre utenlandske skip i å nå russisk farvann.

Men dette skal ikke ha noe med «Elektron»-saken å gjøre.

- Marinen involverer seg ikke i situasjonen med tråleren «Elektron», sier kaptein Igor Dygalo til Ria Novasti.

- Vi er kjent med at Admiral Levchenko er på vei, men har hverken fått eller etterspurt melding fra russiske myndigheter om dette. Krysseren er her ute både titt og ofte, sier Lien.

- Det er ikke aktuelt for Norge og Kystvakten å krysse grensen til russisk territorialfarvann uten at dette eventuelt blir klarert med russiske myndigheter, forsikrer Width.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre kaller situasjonen for alvorlig.