Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nærmere 1.300 kan være dømt på sviktende bevis

Oslo (NTB): Mellom 763 og 1.294 personer kan ha blitt dømt på grunnlag av utilstrekkelige bevis i perioden 1985 til 1995.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette kommer fram i en undersøkelse som er utført av jusprofessorene Anders Bratholm og Ulf Stridbeck, skriver Vårt Land.

- Det synes klart at rettsvesenet ikke tar prinsippet om at tvilen skal komme tiltalte til gode alvorlig nok. Dette er urovekkende, sier Bratholm til avisen.

Undersøkelsen ble gjennomført ved hjelp av spørreskjemaer, som ble besvart av 125 norske forsvarsadvokater. Bratholm påpeker at det selvsagt er usikkerhet og feilkilder i materialet, men mener at det gir en pekepinn om rettssikkerheten i Norge.

Av svarene fra advokatene fremgår det også at det stilles for lave krav, det vil si at det er for enkelt å få en tiltalt domfelt, i saker om incest og andre seksuelle overgrep mot barn, narkotika, seksualovergrep, trafikk (bortsett fra promillekjøring), vold (bortsett fra voldtekt og kvinnemishandling) og uaktsomt drap. På den annen side mente advokatene at det stilles for høye beviskrav for å dømme noen for økonomisk kriminalitet og miljøkriminalitet.

Deler av materialet fra undersøkelsen er gjort kjent tidligere og viser at 150 mennesker kan ha blitt uskyldig dømt i den samme perioden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!