Nærmere en løsning på Kashmir-konflikten

Den alvorligste militære konflikten mellom India og Pakistan på 30 år kan gå mot slutten. Etter møter i dag snakket Pakistan om en våpenhvile og India om en snarlig slutt på offensiven i Kashmir.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pakistans utenriksminister Sartaj Aziz sa at indiske og pakistanske militære ledere hadde blitt enige om en våpenhvile sektor for sektor. Men en talsmann for den indiske statsministerens kontor benektet at ordet «våpenhvile» eksisterte i avtalen som de militære sluttet i dag.

Geriljaen ut

Pakistans utenriksminister Aziz sa videre at avtalen mellom lederne for de militære operasjonene i Kashmir gir de muslimske væpnede gruppene i området «anledning» til å trekke seg ut av den indiske delen av Kashmir.

- De militære lederne ble enige om betingelsene for en nedtrapping av kampene, inkludert en avvikling av bakke- og luftoperasjoner i sektor for sektor. Dette skal lette mujahedins tilbaketrekking, sa Aziz.

Han la til at nedtrappingen som begynte lørdag går fint i Kaskar-sektoren og at den skulle begynne i en annen sektor, Mushko, søndag.

Indias nasjonale sikkerhetsrådgiver Brajesh Mishra bekreftet søndag at India har bevis for at tilbaketrekkingen er i gang i visse strøk. Han sa videre at det ville ta omtrent en uke før alle geriljastyrkene er ute.

Samtidig som nyheten om samtalene kom, sa representanter for den indiske hæren at de har drevet ut nesten alle de muslimske geriljasoldatene og deres pakistanske støttespillere fra to nøkkelområder i Kashmir.

Clinton

Det var etter pakistansk invitasjon at høytstående offiserer fra de to landene møttes ved Wagah-grensen i Punjab. Regjeringens initiativ følger etter en avtale mellom Pakistans statsminister Nawaz Sharif og president Bill Clinton.

I møtet med Clinton 4. juli gikk Sharif med på at Pakistan skulle bruke sin innflytelse over de væpnede gruppene i Kashmir til å få dem ut av provinsen. Det var ventet at Sharif skulle gjøre rede for avtalen i en fjernsynstale til nasjonen mandag.

USA kunne i dag ikke bekrefte den pakistansk-støttede geriljaens tilbaketrekking fra Kashmir.

India og Pakistan har kjempet om Kashmir-området siden 1947. Den siste konflikten ble utløst da muslimske geriljasoldater okkuperte områder på indisk side av kontrollinjen i Kashmir.

Valg

I dag ble det også kjent at India avholder sitt tredje valg til nasjonalforsamling på bare tre år. Valget vil finne sted mellom 4. september og 1. oktober. Også i Kashmir skal valget gå av stabelen, og det har vært hevdet at den indiske offensiven i området bør sees i sammenheng med det forestående valget.

Statsminister Atal Behari Vajpayee gikk av 17. april etter å ha tapt en tillitsvotering i nasjonalforsamlingen. Forsamlingens underhus ble oppløst av president K.R. Narayanan 26. april, bare 14 måneder etter at det ble innsatt.

(NTB-AFP-Reuters)