Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nærmere en tilståelse kommer han ikke

Sigrid-tiltalte leste opp ny teori i retten.

LESTE OPP BREV: Aktoratet ønsket at den tiltalte 38-åringen i Sigrid-saken skulle lese opp et brev han sendte til VG 15. juli i år. I brevet lanserer han nok en teori om hva som skjedde med Sigrid Giskegjerde Schjetne og hans involvering i saken. Brevet ble først kjent for aktoratet i slutten av forrige uke. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
LESTE OPP BREV: Aktoratet ønsket at den tiltalte 38-åringen i Sigrid-saken skulle lese opp et brev han sendte til VG 15. juli i år. I brevet lanserer han nok en teori om hva som skjedde med Sigrid Giskegjerde Schjetne og hans involvering i saken. Brevet ble først kjent for aktoratet i slutten av forrige uke. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sent i forrige uke fikk aktor, statsadvokat Nina Prebe, et brev som tiltalte (38) i Sigrid-saken ønsket å sende til avisa VG.

Brevet ble stanset av politiet før det kom så langt. Det har de mulighet til siden tiltalte sitter med såkalt brev- og besøkskontroll.
I brevet, som er datert 15. juli i år, lanserer tiltalte en teori om hva som kan ha skjedd med Sigrid Giskegjerde Schjetne.

«Hei VG. Sender dere en av mange teorier i Sigrid-saken.»

«Noen andre kjørte på Sigrid, eller slo henne ned. Jeg er ute å kjører sendt på kvelden, noe som er sjeldent... ...» skriver han innledningsvis.

Han skriver videre at han var i låven da han hørte krangling utenfor.  Han ønsket å dokumentere det og gikk ut for å filme. Der fant han bilen sin knust, skriver han.

«Fortvilet setter jeg meg inni bilen, og kjører for å lete etter den eller de som ødela bilen min. Tilfeldig kjører jeg forbi barnehagen , klokken var cirka 00.20. Jeg ser noe, kjører, ser noe i veien, og snur bilen, løper ut og finner en jente liggende, stygt såret. Telefonen! Den ligger avslått i låven!» skriver han i brevet.

Videre skriver han at han sjekket pulsen og at han tenkte at han måtte få henne til legevakta. Men han ender i campingvogna og tenker på kombinasjonen med psykiatri, knust bil og død jente, skriver han. Videre beskriver han hvordan han pakket inn den døde jenta, noe som er svært likt hvordan hun ble funnet 3. september. Han skriver videre at han dro til Ålesund noen dager før han kjørte tilbake til hovedstaden.

- Noen hadde vært der, ting var borte, hun var borte, skriver han og beskriver at han var langt nede.

Til slutt i brevet, som ble lagt fram i retten, skriver han at han ble arrestert.

- Marerittet begynner.

- Hvem vil tro meg?

- Nå eller aldri Da tiltalte var ferdig med å lese opp sitt eget brev, ble han bedt om å kommentere det.

- Dette er kun en teori basert ut fra det jeg vet, svarte 38-åringen.

Aktor Prebe tok deretter ordet.

- Slik jeg ser det peker alle sentrale bevis mot deg. Det er på en måte nå eller aldri. Du vet at Sigrids foreldre har mange spørsmål, kan du gi dem noen svar? spurte Prebe.

- Nei, det kan jeg ikke, svarte tiltalte.

- Du har hørt at psykiateren Østerholm kobler din dårlige hukommelse opp til dårlige opplevelser. Er det slik at du ikke husker hva du gjorde da Sigrid forsvant fordi det er en ubehagelig opplevelse som du helst vil glemme?

- Det må jeg svare nei på.

- Kan du utelukke at det er du som har gjort det? spør Prebe tiltalte.

 - Nei, det er umulig.

- Hvorfor det?

- Det må jeg komme tilbake til.
- Hvorfor må du komme tilbake til det. Det er nå du har sjansen til å forklare deg om dette.

- Det er tilliten til politiet og psykiatrien. Jeg kan komme med mye informasjon, men det spørs om du tør å høre det, svarte tiltalte.

Bistandsadvokat Harald Stabell spurte tiltalte om brevet var en tilståelse.
- Nei, svarte 38-åringen.

- Vanskelig Etter rettsslutt utdyper Stabell det han hørte.

- Dette er det nærmeste man kommer en tilståelse. Han lanserer en teori som er veldig lik det politiet selv mener, sier Stabell.

På tidspunktet brevet ble sendt hadde 38-åringen som tiltalt tilgang til alle av politiets dokumenter i saken.

Stabell sier foreldrene opplever det som vanskelig at de her har med en tiltalt som muligens sitter på svarene om hva som skjedde med datteren, men som ikke ønsker å fortelle.

- Det er slik de tolker det, sier Stabell.

Fikk vite om teorien i dag Forsvarer, advokat John Christian Elden, mener brevet er en ytterligere teori fra tiltalte om at han er uskyldig.

- Han skriver her at han ikke har noe med drapet å gjøre og at han derfor må frifinnes dersom denne teorien er riktig, sier Elden, som ikke kjente til brevet før det ble lest opp i retten i dag.

Aktor, statsadvokat Nina Prebe, sier hun presset tiltalte på å svare fordi det er nå han har muligheten dersom han holder noe skjult, slik de mener.

- Nå nærmer vi oss slutten på rettssaken og det er nå han har muligheten. Samtidig er det han rett til å forklare seg slik han gjør, sier Prebe.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media