Nærmere et resultat i kommuneoppgjøret

- Jeg har lagt fram en skisse, som partene nå vurderer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mekler Reidun Wallevik i KS-oppgjøret la tidlig natt til mandag fram en skisse til løsning for partene. Det betyr at hun mener det er et forslag begge parter kan godta.

- Jeg har lagt fram en skisse, som partene nå vurderer. Og det vil selvfølgelig ta noe tid før jeg får tilbakemelding, men det er det som jeg kan si nå, sa Reidun Wallevik til pressen klokken ti på ett natt til mandag.

Hun vil ikke si noe mer om hva som er grunnlaget for skissen. Men dette betyr at KS-oppgjøret tilsynelatende ligger foran oppgjøret i staten, til tross for at det tradisjonelt er staten som kommer til en løsning først. I staten var det klokken 2 ennå ikke lagt fram en skisse.

- Jeg vil si at partene har gjort et godt arbeid før vi egentlig begynte å mekle for fullt nå, så jeg vil berømme partene for det arbeidet de har gjort, så får vi se hvordan det går, sier Wallevik.

Lønnsforhandlingene i offentlig sektor foregår på tre tariffområder. Disse er statlig, kommunalt (KS) og Oslo kommune. De fire hovedorganisasjonene Unio, YS, LO og Akademikerne representerer arbeidstakersiden.   

Ingen tidsfrist Mekler Wallevik har ikke gitt noe eksakt tidspunkt for når partene må si om de godtar skissen til løsning.

- Jeg vil ikke stresse partene på hvor lang tid de skal bruke, de får bruke den tiden som de mener er nødvendig.

Klokken 2 skulle ledelsen i Fagforbundet møtes for å diskutere skissen, opplyser en journalist i Fagbladet. Samtidig skulle også Unios forhandlingsutvalg møtes for å diskutere skissen.

Dersom en eller begge parter avviser forslaget fra mekleren, blir det streik. I så fall vil rundt 17.000 kommuneansatte i landet legge ned arbeidet sitt. Det vil blant annet ramme både skoler, barnehager og sykehjem.

Mye arbeid igjen i staten Også i staten fortsatte meklingen på overtid natt til mandag.

- Det skjer noe hele tiden, vi arbeider kontinuerlig med forskjellige spørsmål og det skjer forbedringer hele tiden, sa Riksmekler Nils Dalseide da han orienterte pressen klokken 23 søndag kveld.

På spørsmål om partene nærmer seg en løsning, svarte han at partene er kommet nærmere enn da de begynte meklingen den 12. mai.

- Men det er ennå mye arbeid igjen, og vi vet ikke hvor fort det går og heller ikke med sikkerhet om det vil føre fram, sa Dalseide.

Han la til at det er vanskelig å si noe om hvor langt partene er unna en forhandlingsløsning.

Personaldirektør Merethe Foss leder forhandlingene på vegne Staten ved Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Over 10.000 ansatte i statlig sektor går ut i streik dersom det ikke blir enighet i oppgjøret i staten.

Han beskrev klimaet i forhandlingsrommet som godt, og sa at det er vilje til bevegelse hos partene.

3,3 prosent Søndag kveld skrev Aftenposten at staten og kommunene etter det avisen erfarer tilbyr en lønnsøkning på nivå med frontfagene, altså 3,3 prosent. Det kan gjøre meklingen vanskeligere, ettersom hovedorganisasjonenes lønnskrav ved forhandlingsbruddet lå på 3,8 prosent.

Til sammen er om lag en halv million ansatte i staten, kommunene og fylkene omfattet av oppgjøret i offentlig sektor.

Dersom ikke forhandlingene fører fram hos noen av partene i oppgjøret i offentlig sektor kan rundt 30.000 ansatte i stat og kommune bli tatt ut i streik. Noen av dem først tirsdag ettersom partene i Oslo-meklingen har tatt meklingspause fram til mandag formiddag klokka 10.

Dermed blir det uansett ingen streik i Oslo kommune mandag. En streik kan tidligst tre i kraft fra arbeidstidens begynnelse tirsdag, opplyser Riksmeklerens kontor til NTB.

2.200 ansatte i Oslo kommune blir tatt ut i streik dersom partene ikke kommer til enighet. (©NTB)