Nærmere forlis

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Regjeringen Bondevik befinner seg nå i farlig farvann. Striden om veterinæravtalen med EU førte i går til at fire av Senterpartiets seks statsråder tok dissens i regjeringen. Samtidig ble det klart at hele stortingsgruppa vil stemme mot avtalen. Rett nok sier statsministeren at dette ikke etterlater noen dårlige spor, og Johan J. Jakobsen hevder at Sp's standpunkt er møtt med respekt og forståelse av Bondevik. Men dette er kakepynt. Det er selve fundamentet for regjeringen som nå er i fare.
  • Senterpartiets handlemåte innebærer at partiet sparker inn regjeringens bunnplanke. Sentrumsregjeringens forutsetning var jo at den skulle bøye seg for stortingsflertallet i EU- relaterte saker. Uten en slik forståelse ville regjeringen aldri kunne blitt dannet. Senterpartiet var nødt til å selge den aggressive EU-motstanden for å oppnå et annet hovedmål: sentrumsalternativet i regjeringsposisjon.
  • Men i går bekreftet Lahnstein og Jakobsen at Senterpartiet er et sted for politiske værhaner. Partiledelsen innrømmet helt åpent at det var trykket fra partiets tillitsmenn som fikk regjeringsmedlemmer og stortingsgruppa til å snu. Det er altså snakk om et taktisk skifte av politisk posisjon. Handlemåten viser at Senterpartiet nå setter enhet i rekkene og motstand mot veterinæravtalen foran regjeringen og sentrumsalternativet. Måten det skjer på understreker manøvrens doble karakter: Senterpartiet slåss for en sak det ikke vil vinne. Vinner de for mye, må regjeringen gå.
  • Johan J. Jakobsen forsikret i går at dissens i regjeringen ikke skal bli et vanlig arbeidsredskap. Men det er lett å tenke seg hva Sp-ledelsens kuvending har å si for stemning og arbeidsforhold innad i regjeringen. Samtidig vet alle at regjeringen snart skal møte nye utfordringer fra EU, ikke minst Schengen-avtalen. Den vil sette samholdet ytterligere på prøve. Da kan det paradoksale skje at regjeringen må kaste kortene fordi Senterpartiet har gitt opp sentrumsalternativet som fanesak.