Nærmere historisk homoprest

I kveld tok Jens Torstein Olsen et skritt nærmere å bli den første åpne homofile samboende som ansettes som prest i den norske kirke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo bispedømmeråd behandlet i kveld ansettelsen av ny kapellan i Majorstua Menighet. Menighetsforvalter Jens Torstein Olsen, som er samboer med Oslos eldrebyråd Erling Lae, var innstilt til stillingen både av det lokale menighetsrådet og innstillingsrådet.

Fire av de sju medlemmene i bispedømmerådet stemte for Jens Torstein Olsen. I tilsettingssaker kan imidlertid ethvert medlem av rådet kreve at Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet skal avgjøre saken. Tre av medlemmene i Oslo bispedømmeråd krever dette, og dermed er det ikke endelig avgjort om Jens Torstein Olsen blir kapellan, ifølge NTB.

- Jeg mener at homofile har en selvfølgelig plass i den norske kirke, ikke bare nede på benken, men også i vigslede stillinger, sier Olsen til Dagbladet.no.

Han sier allikevel at han forstår de som av teologiske grunner har falt ned på et annet synspunkt i kirkens homofilistrid enn han.

- Det er en uenighet innad i kirken, men dette spørsmålet truer ikke kirkens enhet. Kirken har jo ikke gått ad undas på grunn av striden om kvinnelige prester.

- Viktigere enn Sunde

Sjefredaktør Jon Magne Lund i den kristelige dagsavisen Vårt Land mener dette er en viktig sak:

- Ansettes Olsen, truer det ikke kirkens enhet, men den vil gjøre det vanskeligere å finne en samlende løsning i kirkens homofilistrid, sier Lund.

Han mener det i tilfelle vil være en større seier for det han kaller «homofile pressgrupper» enn Siri Sunde-saken.

- I Sunde-saken var det snakk om hvorvidt hun skulle få beholde stillingen. Dette er en ansettelsessak.

Gir seg ikke

Olsen har måttet kjempe flere tøffe kamper som homofil i kristen-Norge. I 1988 trakk han seg som sykehusprest på Dikermark, blant annet etter påtrykk fra daværende Oslo-biskop Aarflot som ikke ville ha ham i stillingen. Samme år ble han nektet ansettelse i Kirkerådet som diakonkonsulent.

Olsen gikk til sak, men retten mente det ikke var usaklig å nekte ham ansettelse fordi han var homofil. I 1997 stilte han til valg i menighetsrådet i Markus menighet, der han hadde vært aktiv i flere år. Han ble strøket av flere velgere, og fikk en varaplass. Nå jobber han som menighetsforvalter i samme menighet, etter flere år i Landbruksdepartementet.

Selv om han innrømmer at det har vært tungt til tider er han ikke i tvil om at det er i kirken han vil jobbe.

- Den eneste gangen jeg har vært i virkelig tvil var da jeg trakk meg som sykehusprest i 1988. Men det har rent en god del vann i havet siden den gang, og både jeg og kirken har forandret oss.

Giske avgjør

Saken vil til slutt havne på bordet til kirkeminister Trond Giske (Ap). Vårt Lands sjefredaktør Lund, er ikke i tvil om hvordan det går.

- La meg si det sånn, hvis jeg vedder en tier om utfallet tjener jeg neppe mye på det. Det blir nok ganske lave odds.

VIL BLI PREST:</B> - Homofile hører hjemme i kirken, mener Jens Torstein Olsen, som har søkt jobben som kapellan i Majorstua menighet.