Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nærmere hundre biler påtent i Sverige - politiet ble møtt med steinkasting

Svartkledde og maskerte ungdommer tente på nærmere 100 biler i Sverige. Politiet ber foreldre være oppmerksomme på barn som lukter bensin.

FLAMMEHAV: Sveriges statsminister raser etter at flere bilbranner ble påsatt mandag. Foto: TT / NTB scanpix
FLAMMEHAV: Sveriges statsminister raser etter at flere bilbranner ble påsatt mandag. Foto: TT / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De første meldingene om bilbranner begynte å strømme inn fra Göteborg og Trollhättan allerede i 21-tiden mandag kveld. Utover natta kom det liknende meldinger fra Stockholm og flere andre byer.

Overvåkningsbilder viste svartkledde og maskerte gjerningspersoner som løp fra bil til bil, bærende på dunker med brennbar veske. Ingen var i morgentimene pågrepet og politiet ba publikum om hjelp. Like før klokka 13 melder politiet at flere personer er tatt.

Sosiale medier

Ifølge Lippens jobber politiet blant annet ut ifra en teori om at bilbrannene ble organisert via sosiale medier. Tirsdag jobbes det iherdig med å gjennomgå alt overvåkningsmateriale i jakten på spor. Lippens ber foreldre være ekstra oppmerksomme på tegn som kan tyde på at barna deres er involverte.

- Det kan være personer som sett noe eller foreldre som har fått ungdommer hjem som lukter litt for mye bensin og røyk i stedet for sigaretter, sier pressetalsmannen til Aftonbladet.

Kastet stein mot politiet

Politiet identifiserte allerede mandag kveld flere ungdommer som var i området da flammene herjet, men ingen av disse var mistenkt for å ha ha tent på. Flere personer ble vitner til brannene natt til tirsdag.

- Jeg så tre-fire svartkledde gutter. En av dem kastet en molotovcocktail mot en bil som tok fyr med en gang. Så var det kraftig smell, sier et øyenvitne til GT.

BILBRANN: Svartkledde og maskerte ungdommer tente på og vandaliserte 80 biler sør i Sverige. Video: Expressen TV Vis mer

- Dette var organisert. De ville gjøre så mye skade som mulig. Jeg var redd, forteller vedkommende til avisa.

Politiets arbeid i forbindelse med brannene var heller ikke uproblematisk. Da de rykket ut til meldinger om bilbranner i Kronogården-området i Trollhättan, skal de ha blitt møtt av steinkastende ungdommer. Det skal også ha blitt kastet fyrverkeri mot en av patruljene.

Statsministeren raser

Også Sveriges statsminister, Stefan Löfven, reagerer kraftig på de påsatte brannene. På Sveriges radio raser han mot gjerningsmennene:

- Jeg blir forbannet. Mitt spørsmål til dere er: Hva faen holder dere på med? Dere ødelegger for dere selv, dere ødelegger for naboene deres.

Justis- og innenriksminister Morgan Johansson reagerer også sterk på meldingene om at nærmere 100 biler ble påtent og vandalisert i byer som Göteborg, Trollhättan, Stockholm og Uppsala natt til tirsdag.

- Leser om de sjofle angrepene med bilbranner i Göteborg akkurat nå. I fjor skjerpet regjeringen straffen for grovt skadeverk, som nå kan gi opptil seks års fengsel, tvitrer han.

- Jeg håper at kjeltringene kan pågripes slik at de kan få den straffen de fortjener, fortsetter Johansson.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!