Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har ikke krav på dagpenger

Nærmere løsning for studenter

Stortinget vedtok torsdag en ny krisepakke. Nå er også studenter inkludert.

ASHEIM: Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim svarer på spørsmål studenter har sendt inn til Dagbladet. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet TV, 19. mars 2020 Vis mer

Klokken ti torsdag kunne forhandlerne i finanskomitéen på Stortinget presentere nok en krisepakke. For første gang siden coronautbruddet er også studenter inkludert.

Dagbladet fortalte tidligere denne uken om studenter som reiser hjem, og potensielt sprer videre smitte på hjemstedet. Økonomien strekker ikke til på studiestedet når de blir permittert.

Norsk studentorganisasjon har derfor etterspurt at også studenter skal få rett på dagpenger, slik at de kan fylle inntektstapet som andre arbeidstakere.

ØKONOMI: Flere studenter over hele landet havner nå i sen skvis. De mister innekten hvis de blir permittert, men kan ikke søke om dagpenger hvis de får full støtte fra Lånekassen. Video: Nicolai Delebekk, Foto: BISO MEDIA Vis mer

Men Stortinget har gått for en annen løsning. Det er Lånekassen som skal hjelpe studentene.

Hvordan det skal gjøres er imidlertid fortsatt uklart. Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim forteller til Dagbladet at et tiltak forhåpentligvis er på plass innen slutten av neste uke.

Vurderer flere tiltak

Blant annet vurderer regjeringen å framskynde betalinger som skal komme senere, åpne for at det skal kunne tas opp ekstra lån eller rett og slett utbetale et ekstra månedsbeløp nå.

Øverst i saken kan du se kunnskapsministeren svare på spørsmål fra bekymrede studenter.

- Men her kommer vi til å komme ganske raskt tilbake både til Stortinget og studentene med en løsning jeg håper mange kan ta godt imot, sier Asheim.

STUDENTØKONOMI: Flere studenter må trosse råd om å bli værende på studiestedet og reiser hjem. Grunnen er permitteringer og manglende støtteordninger. Nå vil MDG gi dem dagpenger. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet TV 18. mars 2020 Vis mer

Det er også en del studenter som har arbeid som eneste inntekt ved siden av studier. Heller ikke disse har krav på dagpenger, og Asheim er tydelig på at også dette er en gruppe som trenger tiltak hvis de blir permittert.

- Vi må se på andre løsninger for dem, for eksempel at de kan søke Lånekassen likevel selv om de i dag ikke har krav på støtte.

Det betyr en løsning der gruppen som har brukt opp sin støtte fra Lånekassen, likevel kan få økonomisk bistand.

Asheim sitter i en mindretallsregjering og lever på nåde av hva Stortinget bestemmer. Det er med andre ord nasjonalforsamlingen som styrer hvilke krisepakker vi skal få.

Ser på andre løsninger

Stortingsrepresentant og utdanningspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Torstein Tvedt Solberg, er svært fornøyd med hvordan alle partier nå har samlet seg om studentene.

FORNØYD: Torstein Tvedt Solberg i Arbeiderpartiet mener Stortingets vedtak torsdag er et skritt i riktig retning. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORNØYD: Torstein Tvedt Solberg i Arbeiderpartiet mener Stortingets vedtak torsdag er et skritt i riktig retning. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Dette har vært en problemstilling som har vært viktig å lande, også for oss i Arbeiderpartiet. Men det betyr ikke at vi ikke ser på andre løsninger videre. For eksempel å involvere Studentsamskipnadene i større grad, forteller Solberg til Dagbladet.

- Men dette betyr jo ikke mer enn at Stortinget bestemmer at Lånekassen skal gjennomføre et eller annet. Det er jo ikke noe konkret tiltak her?

- Vi forventer at det kommer tiltak på plass ganske raskt, og det blir opp til regjeringen å legge frem et konkret forslag. Det viktigste er at vi har funnet ut at det kommer en løsning og hvem som har ansvaret. Skulle NAV håndtert dette også hadde det blitt for mye og kapasiteten der bli sprengt. Derfor gjør dette at studentene får en raskere løsning, avslutter Solberg.

Hele Norges coronakart