Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nærmest gratis å kutte i CO2-utslippene

Det er både enkelt og rimelig å kutte landets CO2-forbruk med to tredjedeler, slår Lavutslippsutvalget fast i rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I formiddag ble Lavutslippsutvalgets rapport presentert for miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV). Den omfattende rapporten konkluderer med at det både er enkelt og kostnadsfritt å redusere utslippene av klimagasser med to tredjedeler innen 2050.

Gjennom femten punkter tar utvalget for seg hvilke tiltak som bør settes i gang gjennom alle samfunnssektorer som forurenser i dag. CO2-deponering, utvikling av miljøvennlige transportmidler og støtte til CO2-vennlig fyring er sentrale temaer i rapporten som utvalgets leder Jørgen Randers trekker frem på pressekonferansen.- Forslagene er basert på eksisterende teknologi, det er ingen kompliserte ting vi foreslår. Og det er så å si gratis, mener Randers.

Fellesskapet må ta ansvar

Rapporten deler grovt tiltakene i to kategorier; for det første ønsker utvalget en omfattende klimavett-kampanje, og de neste punktene beskriver de konkrete miljømessige tiltakene. Her gåes det gjennom hvordan det kan kuttes i CO2-utslipp innen jordbruket, prosessindustrien transport og oppvarming.

Et av utgangspunktene for rapporten er at tiltakene er løsninger som må gjennomføres i fellesskap, og tiltakene er basert på at Staten og fellesskapet skal ta regningen for å få ned CO2-utslippene. For utvalget har nemlig ikke stor tro på at enkeltmenneskers forbruk kommer til å gå nedover i årene som kommer.

- Det vi foreslår i rapporten vil få svært få konsekvenser for personlig forbruk, garanterer Randers.

Miljøvernminister Helen Bjørnøy uttrykker på pressekonferansen stor tiltro til rapportens konklusjoner, og lover at regjeringen skal følge opp.

- Dette er kjent teknologi og gjennomførbare tiltak, som denne regjeringen vil vurdere grundig. Av de tretten konkrete punktene for hvordan utslippene kan reduseres, står åtte av disse tiltakene i Soria Moria-erklæringen som regjeringen er forpliktet til å følge, påpeker Bjørnøy på pressekonferansen.

OVERREKKES RAPPORTEN: Leder for Lavutslippsutvalget Jørgen Randers overrekker CO2-rapporten til miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV). Foto: Scanpix
OVERREKKES RAPPORTEN: Leder for Lavutslippsutvalget Jørgen Randers overrekker CO2-rapporten til miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV). Foto: Scanpix Vis mer

Mens utvalgets leder Randers gir uttrykk for at tiltakene er svært enkle å gjennomføre, mener Bjørnøy det motsatte.

- Det er tøffe valg vi står overfor, og det er viktig å ikke underslå dette. Vi må også fokusere på å få til ytterligere klimaavtaler internasjonalt etter at Kyoto-avtalen går ut i 2010, sier Bjørnøy.

CO2-rensing sentralt

I utvalgets prognoser for hva som kommer til å bli en utslippstrussel i årene fremover, er produksjon av elektrisitet den desidert mest voksende CO2-synderen. Derfor går utvalget inn for å gjennomføre CO2-rensning fra første stund i eventuelle kommende gass- og kullkraftverk i Norge.

- Permanent lagring av CO2 er enkelt. Innen dette tiåret tror vi alle vil forstå hvor viktig dette er, sier Randers.

Men han innrømmer også at strømmen som kan produseres ved gasskraftverk vil bli omtrent 30 prosent dyrere med CO2-rensning enn uten.

- Det blir om lag en halv milliard per kraftverk per år. Men det er en kostnad Staten er nødt til å ta, mener Randers.

Bellona-leder Frederic Hauge reagerer på at utvalget ikke er mer offensivt i forhold til å bruke CO2 i videreproduksjon, blant annet i oljeindustrien.

- Her er utvalget for negative til mulighetene som finnes. Potensialet til å utnytte CO2 og få til en fortjeneste på dette, er her nå. Men samtidig er det viktig å begynne med deponering av CO2 fra første stund, sier Hauge til Dagbladet.no.

Ellers er Bellona-lederen positiv til forslagene som fremsettes i rapporten, som i stor grad er de samme tiltakene Bellona står for. Utfordringen mener han vil bli å få regjeringen til å følge opp tiltakene i det kommende statsbudsjettet.

- Jeg er ikke optimistisk. Problemet er politikernes handlingskraft i denne saken, og vi trenger først og fremst konkrete vedtak. Jeg er redd for at regjeringen kommer til å bruke mye penger på enda en handlingskampanje, og glemme resten, sier Hauge.