Nærmest gratis å kutte i CO2-utslippene

Det er både enkelt og rimelig å kutte landets CO2-forbruk med to tredjedeler, slår Lavutslippsutvalget fast i rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I formiddag ble Lavutslippsutvalgets rapport presentert for miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV). Den omfattende rapporten konkluderer med at det både er enkelt og kostnadsfritt å redusere utslippene av klimagasser med to tredjedeler innen 2050.

Gjennom femten punkter tar utvalget for seg hvilke tiltak som bør settes i gang gjennom alle samfunnssektorer som forurenser i dag. CO2-deponering, utvikling av miljøvennlige transportmidler og støtte til CO2-vennlig fyring er sentrale temaer i rapporten som utvalgets leder Jørgen Randers trekker frem på pressekonferansen.- Forslagene er basert på eksisterende teknologi, det er ingen kompliserte ting vi foreslår. Og det er så å si gratis, mener Randers.

Fellesskapet må ta ansvar

Rapporten deler grovt tiltakene i to kategorier; for det første ønsker utvalget en omfattende klimavett-kampanje, og de neste punktene beskriver de konkrete miljømessige tiltakene. Her gåes det gjennom hvordan det kan kuttes i CO2-utslipp innen jordbruket, prosessindustrien transport og oppvarming.

Et av utgangspunktene for rapporten er at tiltakene er løsninger som må gjennomføres i fellesskap, og tiltakene er basert på at Staten og fellesskapet skal ta regningen for å få ned CO2-utslippene. For utvalget har nemlig ikke stor tro på at enkeltmenneskers forbruk kommer til å gå nedover i årene som kommer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer