SANDER, INNLANDET (Dagbladet): - Det har vært nestenulykker her mange ganger tidligere. Det er egentlig bare et under at det ikke har skjedd før, sier Per Asgeir Rønningen til Dagbladet.
Han og kona bor rett ved planovergangen der en bil ble påkjørt av et arbeidstog fra Bane NOR fredag. Føreren, en mann i 80-åra, ble først behandlet for kritiske skader på Ullevål sykehus, men lørdag opplyser Innlandet politidistrikt at han er død.
De pårørende er varslet.
Føreren av toget observerte bilen før påkjørselen, men rakk ikke å bremse. Bilen ble skjøvet rundt 100 meter før toget stoppet, og ble totalskadd i ulykken.
Nabo Rønningen har bodd ved den samme overgangen hele livet, altså i 77 år.
- Det har bare blitt farligere. Før kom damptogene, og da greide man å komme seg unna. Nå er de på deg før du får blunka.

- Ingenting har blitt gjort
Rønningen forteller til Dagbladet at det helt siden slutten av 90-tallet har blitt utredet alternativer for å skape en sikrere overgang.
- Alt har blitt skrinlagt, ingenting har blitt gjort, sier en oppgitt Rønningen.
Han mener det finnes flere muligheter. Enten en undergang, eller en vei som leder til den sikrede overgangen med bom rundt én kilometer unna.
- Jeg har advart flere ganger, og synes det er forferdelig at dette måtte skje, sier han.
- Kommer til å skje igjen
77-åringen peker på at det er flere usikrede overganger i området.
- Hvis det ikke blir gjort noe, kommer det til å skje flere ulykker i framtida, sier han.
Rønningen får støtte av en annen mann som bor like i nærheten, men som ikke ønsker å bli sitert med navn.
Også han river seg i håret av det han mener er manglende handlingskraft fra myndighetene.
- Bane NOR har skrevet utredninger på utredninger, før alt har blitt avblåst i siste liten. Det har pågått i en mannsalder - det er bare prat, sier han til Dagbladet.
Bane NOR: - Vanskelige vurderinger
Dagbladet har sendt naboenes bekymringer til Bane NOR, som starter med å si at fredagens hendelse går inn på dem og at deres tanker går til de pårørende.
- Bane NOR ønsker færre planoverganger og jobber kontinuerlig med å legge dem ned, men dette er en formidabel oppgave. I Norge har vi rundt 3000 planoverganger. Halvparten er i jevnlig bruk, resten er mindre brukte jord- og skogbruksoverganger, skriver de i en e-post.
De legger til at de nå jobber med en handlingsplan for å kunne halvere antall planoverganger «så raskt som mulig».
- I et slikt arbeid er det en rekke faktorer som spiller inn, og det må gjøres vanskelige vurderinger som grunnlag for hvilke prosjekter som prioriteres, skriver de.
- For Sander stasjon har Bane NOR i seinere tid jobbet med planer om å forlenge kryssingssporet på stasjonen. Vi håper at en framtidig plan for dette også kan omfatte en sikker løsning for flere av de private planovergangene i området, avslutter Bane NOR.
De kommenterer ikke Dagbladets spørsmål om de har mottatt advarsler om den nevnte planovergangen tidligere.

Var fastklemt
Mannen i 80-åra var først fastklemt etter ulykken, men ble etter hvert frigjort og hentet med luftambulanse.
De ansatte på arbeidstoget var fysisk uskadd etter påkjørselen, men tydelig preget av hendelsen, fortalte innsatsleder Kjetil Bekken til Dagbladets reporter på stedet fredag.
Alle som var om bord på toget blir avhørt.
I tillegg ble både krimteknikere og Statens havarikommisjon sendt til ulykkesstedet for å gjøre undersøkelser.