- Nærmeste vi kommer dødsstraff i Norge

Schumanns forsvarer om straffepåstanden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): Advokat Morten Furuholmen ba i sin prosedyre Nokas-dommerne om å møte hans klient, Kjell Alrich Schumann, med et åpent sinn.

- Gå inn i skumringslandskapet, ikke sluk ethvert åte som statsadvokatene gir dere. Dommen skal stå som en rettsikkerhetspolitisk bauta i mange år, understreket Furuholmen.

Aktoratet har nedlagt påstand om over 200 års fengsel til sammen for de 13 Nokas-tiltalte, for fem av dem er det krevd forvaring, som kan bety fengsel på livstid.


- Det er det nærmeste man kommer dødsstraff i Norge. I så alvorlige saker må beviskravene skjerpes, fordi konsekvensene ved en feil avgjørelse er så formidable, sa Furuholmen.

Kjell Alrich Schumann leide en leilighet og oppholdt seg i Stavanger i månedene før ranet. Han møtte David Toska og takket ja til å bli med på ranet, men hevder sjøl at han trakk seg og oppholdt seg i Oslo da dødsranet ble gjennomført.

Schumann satt halvannet år i fengsel før han avga sin første forklaring i Stavanger tingrett, der han påreropte seg den tungt kriminelle Svein Erik Utsi som alibi. Schumann hevder at han overnattet hos Utsi 5. april i fjor, noe Utsi omsider har bekreftet.

- Foreligger tvil

Aktor mener alibiet ikke holder vann og tror ikke at Schumann trakk seg fra ranslaget. Tvert imot mener aktor at det er mye som tyder på at Schumann var mannen som skjøt og drepte politiførstebetjent Arne Sigve Klungland.

- IKKE SLUK ETHVERT ÅTE: Kjell Alrich Schumanns forsvarer Morten Furuholmen, åpnet sin prosedyre i retten i Stavanger i dag. Foto: Alf Ove Hansen/Scanpix
- IKKE SLUK ETHVERT ÅTE: Kjell Alrich Schumanns forsvarer Morten Furuholmen, åpnet sin prosedyre i retten i Stavanger i dag. Foto: Alf Ove Hansen/Scanpix Vis mer

Advokat Morten Furuholmen ba dommerne distansere seg fra forhåndsdømming, forutinntatt skepsis og spekulasjonene i media, og kun holde seg til faktiske bevis i saken.

- Dere må være sikre for å kunne dømme. Er det rom for tvil, kan dere ikke domfelle. Dere trenger ikke tro på de tiltaltes forklaringer. Dere må se på om det er mulig at tiltaltes forklaring er riktig. Er det mulig, foreligger det tvil og da skal ikke tiltalte dømmes, sa Furuholmen.

Innledningen av prosedyren hans var en sterk oppfordring til retten om å vise vilje til å forstå Schumanns handlinger og forklaring. Schumanns store problem er jo at han satt halvannet år i varetekt uten å ville gi forklaring.

- Hvis han hadde rent mel i posen, kunne han jo bare ha oppgitt alibiet og forklart seg med en gang for å bli renvasket og løslatt, mente aktor.

Advokat Furuholmen minnet om at det er påtalemyndigheten som skal bevise Schumanns skyld, det er ikke Schumann som må bevise sin uskyld.

- Her må dere være steinharde og kun se på de faktiske bevis, ellers gjør dere ikke jobben deres, sa Furuholmen.

PÅSTAND OM 10 ÅRS FORVARING: Schumann kan risikere å sitte i fengsel på livstid, hvis han dømmes som aktor krever i Nokas-saken.