Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NAF: Bilistene må betale 112 000 kroner hver i bompenger de neste åra

Et mye høyere tall enn det som framkommer i Nasjonal transportplan. - Feil, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

UPOPULÆRT: Norge har en lang tradisjon for å finansiere veiprosjekter gjennom bompenger - men ordningen er like fullt sterkt mislikt av mange. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix
UPOPULÆRT: Norge har en lang tradisjon for å finansiere veiprosjekter gjennom bompenger - men ordningen er like fullt sterkt mislikt av mange. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen onsdag la fram Nasjonal transportplan (NTP) for 2018-29, gikk det fram at bompengene som er omfattet av planen, beløper seg til 131 milliarder kroner, eller 10,9 milliarder i året.

Men Motor - medlemsbladet til Norges Automobil-Forbund (NAF) - har regnet seg fram til at den reelle bompengeutgiften for de kommende åra blir hele 281 milliarder kroner. Det vil si 112 000 kroner på hver bilist i Norge.

«De skyter på brannmannen i stedet for på pyromanene.» Ketil Solvik-Olsen, samferdselsminister (Frp)

- Gir ikke hele bildet

Geir Røed er en av to journalister bak Motors artikkel. Han forklarer at de ser bompengene fra et forbrukerperspektiv.

- Vi har sett på alle bompengeprosjekter, inkludert fylkesveier og bypakker, sier Røed til Dagbladet.

En årsak til at Motors tall er så mye høyere enn samferdselsminister Solvik-Olsens, er at fylkesveiene og bypakkene er unntatt fra NTP, som beskjeftiger seg med riks- og europaveier.

- Motors oversikt handler om det bilistene skal betale i bompenger i prosjekter som skal åpne i åra framover. NTP gir ikke hele bildet av bompengebelastningen, sier Røed, som tidligere har vært kommunikasjonsmedarbeider i Vegvesenet.

- Astronomisk regning

NAFs administrerende direktør Stig Skjøstad er langt fra fornøyd med resultatet, og mener regjeringen nå må ta et grep for å endre på situasjonen.

MISFORNØYD: Stig Skjøstad, adm.dir. i NAF. Foto: NAF
MISFORNØYD: Stig Skjøstad, adm.dir. i NAF. Foto: NAF Vis mer

- Regjeringen har sittet i fire år, og har hatt alle muligheter til å ta en helhetlig debatt rundt finaniseringssystemet. I stedet sender de ut en regning som er astronomisk stor, sier Skjøstad til Dagbladet.

NAF-lederen minnes godt at den blåblå regjeringen ved tiltredelsen lovet mindre bompenger.

- De gikk høyt på banen, men bildet nå er ganske grelt, sier han.

- Ser ikke samlet beløp

Skjøstad mener regjeringen er nødt til å revidere finansieringsmodellen.

- Det kommer ikke inn i den politiske debatten. I stedet vedtas bompengeprosjekt på bompengeprosjekt, uten at man ser helheten. Dette er midler som er lett tilgjengelig for hvert enkelt prosjekt, men folk ser ikke det samlede beløpet på sluttregningen, sier han.

På den annen side roser han regjeringen for å ha satt av 1064 milliarder kroner til samferdsel i NTP.

- De må berømmes for ambisjonene, men har altså ikke levert når det kommer til bompenger, sier han.

- Feil tall

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) mener Motor kommer fram til feil tall, fordi de sammenlikner ulike tidsperioder.

- Oslopakke 3 skal bygges til og med 2036, mens NTP gjelder tolvårsperioden 2018-29. Det er ikke rart de får andre tall, sier ministeren til Dagbladet.

- Faktum er at all økningen i tidsperioden kommer fra statlige bevilgninger. Bompengenivået øker ikke, sier Solvik-Olsen.

SLÅR TILBAKE: Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen mener NAFs sammenlikning er feilaktig. 
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SLÅR TILBAKE: Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen mener NAFs sammenlikning er feilaktig. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Samferdselsministeren understreker at nivået på bompengene fremdeles er for høyt for ham som Frp-mann, men framholder at bompengeandelen i nye veiprosjekter er betydelig lavere enn under de rødgrønne - 20 mot 24 prosent.

Solvik-Olsen mener dessuten at Motors påpekning av det høye bompengenivået er viktig, men mener regjeringen og Frp urettmessig blir stilt til rette for det.

- Vi er NAFs venn på Stortinget! De prøver å skyte på meg, men jeg er feil fiende; årsaken til at bompengeandelen ikke er mindre, er at vi ikke fikk med Venstre og KrF på et flertall for dette. De skyter på brannmannen i stedet for på pyromanene, avslutter Ketil Solvik-Olsen.

- Tilbakeholdent

Motor-journalist Røed framholder at 281 milliarder er et tilbakeholdent anslag, fordi deler av flere store framtidige prosjekter, som bypakkene i Trondheim og Tromsø, og ny E39 på Vestlandet, ikke er tatt med. I tillegg gjenstår 32 milliarder som skal betales for vei som allerede er bygd.

- Ikke alle delprosjektene på E39 er med. Det samme gjelder flere andre prosjekter på andre veier som er i en tidlig fase. Det dreier seg om vanvittig mye penger - husk at det blant annet skal bygges undersjøiske tunneler, sier Røed.