ULIKE FARTSGRENSER: NAF vil ha forskjellige fartsgrenser på tunge og lette kjøretøy.
Foto: Espen Røst / Dagbladet
ULIKE FARTSGRENSER: NAF vil ha forskjellige fartsgrenser på tunge og lette kjøretøy. Foto: Espen Røst / DagbladetVis mer

NAF vil ha to fartsgrenser på samme vei

NAF mener at tungtrafikken virvler opp mest av det miljøfarlige svevestøvet. Derfor foreslår de å innføre lavere fartsgrense for tunge kjøretøyer enn for personbiler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Norges Automobil-Forbund (NAF) slipper bilene ut mer av det farlige svevestøvet i 60 enn i 80 kilometer i timen, skriver Aftenposten.

Årsaken er at dagens bilpark har et høyere drivstofforbruk ved 60 kilometer i timen enn i 80 kilometer i timen. NAF mener i tillegg at effekten av en miljøgrense for personbiler er vil være «liten og neglisjerbar».

Det er tungtransport i høy hastighet som virvler opp svevestøv, ikke personbiler, ifølge NAF.

I en høringsuttalelse til Samferdselsdepartementet om nye regler for miljøfartsgrensen foreslår derfor NAF at tunge kjøretøyer bør ha en lavere fartsgrense enn personbiler på dager med høy konsentrasjon av svevestøv.

«De aktuelle veiene for miljøfartsgrense i Oslo har alle fire felt, det vil si at tungtransporten kan pålegges å bruke høyre felt med nedsatt hastighet. Slik vil ikke tungtransporten hindre annen person- og næringstransport i vesentlig grad», heter det blant annet i høringsuttalelsen.

(NTB)