Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nagano-borgermesteren innrømmer smisking

Borgermesteren i Nagano innrømmer at byens søkerkomité kan ha gått for langt da den beilet til IOK-medlemmer i forsøket på å vinne de olympiske vinterleker i 1998.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innrømmelsen kommer dagen etter at IOK-styret gikk inn for ekslusjon av seks medlemmer på bakgrunn av en gransking av korrupsjonsanklager mot Salt Lake Citys søkerkomité. Samtidig ble granskingen utvidet til å omfatte tidligere søkerbyer.

- Vi arbeidet veldig hardt for å få IOK-medlemmene til å forstå Nagano. Ser vi nøye på det som hendte, kan det vise seg at vi overdrev i deler av søkerprosessen, sa borgermester Tasuku Tsukada på en pressekonferanse.

Han skylder på IOK-medlemmer som kom med krav som fikk søkerkomiteen til å bryte grenser.

Ingen fasit

- Vi ønsket jo at de skulle velge oss, så det var vanskelig å si nei til IOK-medlemmer når de spurte om noe. For eksempel om de ytret ønske om å besøke Kyoto, sa Tsukada.

Kyoto er Japans historiske hovedstad og et populært turistmål som ligger flere hundre kilometer fra Nagano. Byen hadde ingen tilknytning til OL.

- Det fantes ingen retningslinjer, ingen fasit for hva vi kunne gjøre. Vi måtte spørre oss fram for å finne ut hva som var vanlig, sa Tsukada.

- Folk snakker om at vi gjorde for mye for IOK-medlemmene, men vi kunne ikke bare servere dem en skål med nudler. Vi tok dem med på aktiviteter som vi følte var interessante, som ikke ville skuffe eller fornærme dem.

Overdådig

Japanske aviser har skrevet om overdådig oppvartning av IOK-medlemmer som besøkte Nagano, deriblant fester med geishaer, dyre gaver og førsteklasse-billetter for enkelte medlemmers familiemedlemmer.

Mistanken om at Nagano-søkerkomiteen hadde noe å skjule ble kraftigere da det tidligere i måneden ble kjent at arkivene fra søkerperioden var ødelagt, angivelig fordi de tok for mye plass.

Japans OL-komité har nedsatt en gruppe som skal etterforske anklagene mot Nagano-arrangøren.

(NTB-Reuters)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling