Nagasaki-offer forstår ikke oppstyret

Var 3,6 kilometer fra atombomben og synes ikke dagens situasjon er noe å ta på vei over.

 ATOMBOMBE:  Et bilde tatt fra bakken viser soppskyen etter Nagasaki ble angrepet med atombomben 9. august 1945. Foto: EPA
ATOMBOMBE: Et bilde tatt fra bakken viser soppskyen etter Nagasaki ble angrepet med atombomben 9. august 1945. Foto: EPAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kazuko Yamashita var fem år gammel da atombomben ble sluppet over Nagasaki. Siden har hun levd i frykten. Hver gang hun er blitt syk, har tankene om kreft slått inn over henne.

Men nå, 66 år etter atombomben, sitter hun i hjemmet sitt i Tokyo og rister på hodet over frykten for en atomkatastrofe som følge av jordskjelvet og tsunamien.

- Jeg er kanskje litt for ufølsom overfor dette på grunn av at jeg ble utsatt for massiv stråling, men jeg synes ikke dette er noe å bli skrekkslagen for, sier hun i et intervju med Reuters.

Kan ikke forstå det - Det ser ut som om folk er for sensitive, selv om det egentlig ikke er opp til meg å si det. Stråling er alvorlig. Men jeg var 3,6 kilometer fra bomben, og nå evakuerer de folk i en 20-kilometerssone. Jeg kan ikke forstå det, sier hun.

Rundt en uke etter at jordskjelvet og tsunamien utløste atomkatastrofen i Fukushima, flykter mange utlendinger landet i frykt for strålene. Flere tror også Tokyo kan bli rammet.

- Jeg kan ikke si at jeg ikke er bekymret, men jeg er ikke veldig nervøs heller, sier Yamashita.

- Ingenting igjen Hun husker godt den sommerdagen da atombomben ble sluppet over Nagasaki.

- Jeg så ingenting, men bråket var utrolig. Lyden av glass som fløy i luften og så mange andre ting. Da jeg reiste meg noen minutter senere, hadde alt forandret seg. Det var ingenting igjen av huset, sier hun.

- Nå lager alle så mye oppstyr om reaktorene i Fukushima. Men det er ingenting som dette, slår hun fast.