Nagles til drapene

Da de var sammen, var Lars så forelsket at han ville gjøre alt for sin Kristin. Nå er forelskelsen definitivt over. I går naglet han ekskjæresten til trippeldrapet og sa at hun hadde innrømmet drapene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra vitneboksen trædde han motivet ned over Kristins skuldrer - penger og leilighet til henne og sønnen.

Etterpå sa en sliten og kjørt Grønnerød:

- Kristin er ond. Hun lyver og lyver. Jeg kommer aldri mer til å ha noe med henne å gjøre.

Lars Grønnerød stålsatte seg i ukevis før han kom med sine voldsomme anklager mot Kristin Kirkemo Haukeland. I går fikk aktoratet hint om hva som ventet. De rakk å forberede seg.

Og da statsadvokat Olav Thue - etter å ha fått vite at Kristin skulle ha påtatt seg ansvaret for attentatforsøkene - stilte følgende ledende spørsmål: «Er det andre ting du har å komme med?», kom dramaets hittil mest dramatiske påstand.

Grønnerød fortalte at Kristin under en krangel bare dager etter drapene sa følgende:

- Hun sier at jeg skal passe meg, ellers skyter hun meg bakfra, slik hun gjorde med de der oppe.

For første gang plasserer en av de tiltalte en annen tiltalt på åstedet - på flate damesko, med en skarpladd Ruger-pistol og en like skarpladd «Lillegutt» i nevene.

Spill for galleriet

Lars Grønnerød spilte for galleriet de to første ukene av rettssaken. Han smilte til Kristin, småpratet, spiste lunsj med henne og Per Haukeland, var tilsynelatende en solidarisk venn og ekskjæreste.

- Men alt var spill. Jeg ville bare se med egne øyne hvordan Kristin gikk til verks. Hun gjorde som jeg trodde. Løy, løy og løy, sier Lars.

  • Attentatinnrømmelsen skal ha kommet mens de to kjørte til Holmestrand torsdag 27. mai 1999 - drøyt fem døgn etter drapene i kårboligen.
  • Innrømmelsen av drapet - i form av det påståtte utsagnet i Lars' leilighet i Frognerveien 38 - kom lørdag 5. juni, to uker etter drapene og knapt ei uke før de pågripes på hvert sitt sted. Det skal da ha vært slutt mellom de to, og Kristin var på besøk for å hente de siste tingene sine og ta en dusj. Hun bodde på dette tidspunktet i en hangar på Fornebu. De kranglet, og en irritert Kristin skal ha ropt ut at hun ville skyte ham ned bakfra slik hun hadde gjort «med de der oppe». Grønnerød antok at hun da mente de tre i kårboligen.

- Problemet var at hun på dette tidspunktet ikke kunne vite at de tre var skutt bakfra. Ingen visste det, sa Lars.

Dagbladet kan bekrefte opplysningene om at samtlige dødsofre i kårboligen ble skutt bakfra eller liggende.

Stormfullt forhold

Etter Kristin og Lars' forklaring er det klart at forholdet mellom de to var stormfullt. Lars fortalte om sin forelskelse og ønsket om å beskytte Kristin. Det var hans begrunnelse for at han ventet til i går med de oppsiktsvekkende påstandene.

Men forelskelsen var definitivt over i rettssalen i går. Lars framstilte seg selv som en tøffelhelt som fant seg i det meste for hennes skyld, og Kristin som rene trollkjerringa.

- Ville jeg til høyre, så var det lurest å si venstre, for da ble det høyre. Hadde jeg funnet en parkeringsplass, så kjørte hun rundt kvartalet og satte bilen på handikapparkeringsplass, slik at det ble bot i stedet, sa Lars.

Lars Grønnerød nagler ikke bare ekskjæresten til kårboligen og attentatene.

Dersom retten velger å legge hans forklaring til grunn - felles også Per og Veronica Orderud.

- Per og Veronica var oppdragsgiverne, sa Lars i retten.

Det var en tydelig irritert og angrepsvillig Veronica som - med ektemannen Per i bakgrunnen - fulgte samtalen mellom forsvarer Heidi Ysen og Dagbladet ved rettens slutt i går:

- Lars Grønnerød er overhodet ikke troverdig. Han tilpasser sine forklaringer til sakens nye opplysninger, sa Ysen, som også mente det var oppsiktsvekkende av dommer Våpenstad å akseptere Lars' oppførsel mot Cato Schiøtz.

- Men framstår ikke Lars med en viss autoritet og kredibilitet i retten? ville Dagbladet vite.

Da sprakk det for Veronica:

- Autoritet? Han er uoppdragen og upålitelig. Det han kommer med er rene frekkheter, raste fruen på Orderud gård.

Kristin Kirkemo Haukelands forsvarer, Tor Kjærvik, sier at han ikke er overrasket over Grønnerøds påstander.

- Ikke noe av det kan etterprøves, sier Kjærvik.

Per Orderuds forsvarer, Cato Schiøtz, vil ikke kommentere saken underveis.