Naglet Slobo fra vitneboksen

- Er De klar over at De er en av de vestlige lederne som er personlig ansvarlig for krigen, for at verdens mektigste militærallianse bombet et lite land på 11 millioner mennesker?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAAG (Dagbladet): Krigsforbrytertiltalte Slobodan Milosevic gikk hardt ut da han startet krysseksaminasjonen av tidligere utenriksminister Knut Vollebæk etter at aktor Dirk Rynefeld hadde gjort unna sine spørsmål til vitnet. Som leder for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) hadde Vollebæk samtaler med Milosevic én gang i 1998 og tre ganger i 1999, pluss en rekke telefonsamtaler for å hindre krigen.

- Nei, du er ansvarlig. Du ene og alene. Det fortalte jeg deg da vi møttes siste gang 1. mars 1999 og i den siste telefonsamtalen 24. mars. Du visste hva som ville komme, returnerte Vollebæk.

Innledningsduellen gjaldt Vollebæks beslutning om å trekke ut OSSEs observatørkorps, KVM (Kosovo Verification Mission), fem dager før NATO startet sin aksjon.

- KVM-observatørene ble trukket ut for å rydde veien for bombeflyene. Beslutningen var resultat av en hemmelig avtale med NATO, hevdet Milosevic.

- Nonsens, svarte Vollebæk.

HAN FORTALTE OM hvordan kolleger i OSSE ønsket å trekke ut KVM-observatørene fordi de ble trakassert av serberne, fordi deres sikkerhet ikke kunne garanteres.

- Vi kunne ikke gjøre jobben vår. Situasjonen forverret seg dramatisk fra januar til mars 1999. Den albanske befolkningen mistet tilliten til OSSE. Vi hadde massakren på 8000 muslimer i Srebrenica i 1995 friskt i minne. Verdenssamfunnet kunne ikke sitte og se på en gjentakelse. Samtidig visste jeg at sivilbefolkningen ville lide om vi trakk oss ut. Det var en vanskelig avgjørelse å ta. Vi ventet så lenge som mulig, for å gi deg enda en sjanse til å unngå krigen, understreket Vollebæk.

- Var ikke uttrekningen et diktat fra NATO? fortsatte Milosevic.

- Nei, den beslutningen var min. Jeg søkte råd hos lederen for KVM, general William Walker, og fra de andre i OSSEs ledertroika. Det var allment kjent at NATO forberedte militæraksjonen, men jeg visste ikke når den ville blitt satt i verk. Heller ikke da jeg ringte deg noen timer før bombingen startet. Jeg hadde klarert med NATO-generalsekretær Javier Solana om at du fortsatt hadde tid til å snu. Du gjorde det ikke. Du bærer ansvaret, gjentok Vollebæk. Han understreket:

- Du ønsket egentlig en liten krig som brant hele tida i Kosovo, slik at du kunne bli sittende ved makta. Så ble du overrasket over at denne strategien ikke gikk lenger.

- DU HAR SELV FORKLART forklart at jeg sto for et multietnisk Kosovo. Stemmer ikke det? Svar ja eller nei, prøvde Milosevic seg.

- Du snakket alltid om fred. Men det betyr ikke at du arbeidet for fred, repliserte Vollebæk.

- Alt jeg sier, stemples som løgn. Det albanerne forteller, er sant, furtet Milosevic.

- Ikke svar ham, rådet dommer Richard May, som gang på gang avbrøt Milosevic fordi han holdt politiske innlegg i stedet for å konfrontere vitnets forklaringer.

Som da Milosevic igjen spurte Vollebæk:

- Som nordmann, som borger av et land vikingene kommer fra, hva synes du om at verdens mektigste militærmaskin angrep vesle Jugoslavia.

Milosevic argumenterte med at Vollebæk ikke engang greide å overbevise unge mennesker i Norge om at bombingen var riktig. Han siterte fra aviser og til det tidligere vitner har sagt.

- Vitnet er ikke innkalt for å uttale seg om hva andre vitner eller journalister mener om det som skjedde, understreket dommeren.

- HVOR MANGE albanske flyktninger snakket du egentlig med? ville Milosevic vite da han forsøkte å komme på sporet igjen etter dommerens trusler om å stanse krysseksaminasjonen.

- Mange nok til å bli sikker på at ingen kosovoalbanere kritiserte NATO. Mine medarbeidere i OSSE snakket med alle flyktningene, blant annet for å spørre dem hva de het og hvor de kom fra etter at dine folk hadde fratatt dem identifikasjonskort og plukket selv skiltene av traktorene de brukte under flukten, svarte Vollebæk.

Han understreket at han var klar over at også albanere begikk forbrytelser mot serbere og andre folkeslag i Kosovo, at det var en tragedie at mange av dem ble fordrevet fra Kosovo etter at Milosevic var tvunget i kne sommeren 1999.

- Derfor overnattet jeg i et ortodokst kloster i Decani da jeg besøkte Kosovo første gang etter NATO-bombingen, for å vise solidaritet også med de serbiske ofrene. Mitt ønske var aldri at Kosovo skulle løsrive seg. Men du bruker andres overgrep til å unnskylde dine egne forbrytelser, sa Knut Vollebæk.

Artikkelforfatteren er Dagbladets utenrikskorrespondent i Berlin.