Mikhail Gorbatsjov er død:

«Naiv idiot»

I Vesten vil Sovjetunionens siste leder huskes som en av det forrige århundrets største statsmenn. I Russland husker de ham med «forrakt og bitterhet», ifølge ekspert.

LOVPRIST OG AVSPIST: Verdensledere hyller Mikhail Gorbatsjov, Sovjetunionens siste leder, som en mann som endret historiens gang. I Russland vil de huske ham langt mer negativt, mener ekspertene. Foto: Reuters / NTB
LOVPRIST OG AVSPIST: Verdensledere hyller Mikhail Gorbatsjov, Sovjetunionens siste leder, som en mann som endret historiens gang. I Russland vil de huske ham langt mer negativt, mener ekspertene. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Etter at Sovjetunionens siste leder Mikhail Gorbatsjov gikk bort tirsdag kveld, har verdensleder etter verdensleder gått ut og lovpriset den avdøde 91-åringens visjonære lederskap.

Ekspert etter ekspert har rangert ham som en av det forrige århundrets største statsmenn, og snakket varmt om Gorbatsjovs intensjoner og prestasjoner.

Felles for nær sagt alle disse verdenslederne og ekspertene, er at de er vestlige.

For i Gorbatsjovs fødeland Russland råder det en vidt forskjellig oppfatning av mannen som 25. desember 1991 annonserte at Sovjetunionen ikke eksisterte lenger.

FORAKT: Sovjetunionens siste leder Mikhail Garbatsjov (91) er død. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

«Naiv idiot»

Russland-kjennerne Iver Neumann og Sven G. Holtsmark er begge en del av ekspertkorpset som høyt verdsetter Gorbatsjovs lederskap og plass i historien.

Begge er også skjønt enige om at den jevne russer ikke vil vurdere Sovjetunionens siste leder på samme måte.

- I Russland framstår han nå nærmest som en naiv idiot, sier Neumann, direktør for Fridtjof Nansens Institutt (FNI), til Dagbladet.

- Han har vært gjenstand for bitterhet og forakt. Så brutalt er det, sier Holtsmark, professor ved Institutt for forsvarsstudier (IFS), en del av Forsvarets høgskole (FHS), til Dagbladet.

Det som er spesielt i Gorbatsjovs tilfelle, er at Vesten og Russland ikke engang er uenige om hva som faktisk skjedde.

- Han vil huskes for de samme tingene, men på vidt forskjellige måter, sier Holtsmark.

FJERNES: Latvia har revet et monument fra sovjettiden som følge av Russlands krigføring i Ukraina. Det skjer til protester fra den russiske minoriteten i landet. Vis mer

Kaotisk sammenbrudd

IFS-professoren mener Russland i dag vil huske Sovjetunionens sammenbrudd som utelukkende negativ.

- For russerne som så og opplevde dette, hadde det katastrofale følger, sier Holtsmark.

Etter Sovjetunionens fall, fulgte «det ville 90-tallet» i Russland. Arbeidsløsheten og lovløsheten skjøt i været, lønningene og levealderen stupte.

Knapt noen ble spart, ei heller Russlands nåværende president, Vladimir Putin, som hevder han måtte kjøre pirattaxi for å spe på inntekten.

- Det er ingen grunn til at den russiske befolkningen skal oppleve noen glede av å tenke tilbake på denne tida, sier Holtsmark.

Resultatet av Sovjetunionens kollaps, kom brått på mange. Selv om Sovjetunionen hadde opplevd økonomisk stagnasjon siden 70-tallet, var dette også perioden hvor vanlige russere begynte å oppleve en form for stabil, om enn nøktern, velstand, forteller IFS-professoren.

- Og alt dette brøt sammen. Så enkelt er det. Den jevne russer opplevde at de ikke hadde noen ting å takke Gorbatsjov for, sier Holtsmark.

RUSSLAND: Utenriksdepartementet beklager etter at en norsk diplomat ytret seg hatefullt på et hotell i Russland tidligere i sommer. Video: MASH Vis mer

Reform, ikke avvikling

I Vesten vil man derimot huske Gorbatsjovs lederskap av det sovjetiske imperiet som et unntak i historien om store imperiers fall.

Istedenfor å ta i bruk erkediktatoren Josef Stalins nådeløse og brutale metoder, tillot en motvillig Gorbatsjov de enkelte sovjetrepublikkene å diktere sin egen framtid - uten å bruke makt i vesentlig grad.

En supermakt, og et av verdenshistoriens største imperier, falt uten at det fløt strie strømmer av blod.

- Det er en sjeldenhet, sier Holtsmark.

Men det var ikke et demokrati Gorbatsjov skulle forme da han ble utnevnt til Sovjetunionens generalsekretær i 1985, påpeker FNI-direktør Neumann.

- Han skulle få fart på Sovjetunionen, og ga egentlig aldri opp troa på kommunistsystemet, sier Neumann.

Og det var først i møte med det usedvanlig tungrodde sovjetiske byråkratiet at Gorbatsjov lanserte begrepene «perestrojka» - omstrukturering - og «glasnost» - åpenhet.

- Målet var egentlig å bruke åpenheten som et pressmiddel mot byråkratiet og elitene. Han ønsket å få kontroll over apparatet ved å mobilisere folket, men feilkalibrerte, sier Neumann.

MÅ VENTE: Russlands president ser ikke fornøyd ut før møtet med den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan. Vis mer

«Gradvis kvalt»

Neumann mener at det russiske samfunnet ikke var modent og moderne nok til å implementere Gorbatsjovs demokratiske ideer og reformer.

- Han ville for mye, for raskt, sier FNI-direktøren.

Reformene han foreslo, ble trenert, sabotert og regelrett stanset av Sovjetunionens mektige eliter og apparat, byråkratiet over alle byråkratier.

Derfor forsøkte Gorbatsjov å omgå systemet ved å forby Kommunistpartiet. Han gikk fra å være generalsekretær i partiet, og dermed leder av Sovjetunionen, til å bli unionens første - og siste - president.

- Det var en fatal feil, fra hans ståsted. Partiet var i praksis det eneste som holdt staten sammen, sier Neumann.

Kaoset som fulgte etter, er det Neumann beskriver som det tilbakevendende «dramaet i russisk historie».

- Russland ligger rett ved Europa, som historisk sett er dynamiske, men klarer ikke henge med. Gjennom historien har de gått fra ytterpunkt til ytterpunkt, sist fra Gorbatsjov med sin begeistring for det vestlige, til Putin, med sin skepsis til det vestlige. Før eller siden kommer det nok en vestvendt leder, og da vil Gorbatsjov komme til å framstå som en forutseende leder som visste at Russland kunne bli et bedre sted, sier Neumann.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer