Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Naiv og virkelighetsfjern

Her er reaksjonene på Obamas forsoningstale.

NY START: President Barack Obama ble avbrutt applaus og tilrop under den time lange talen han holdt i Kairo i dag. Foto: REUTERS/Larry Downing/SCANPIX
NY START: President Barack Obama ble avbrutt applaus og tilrop under den time lange talen han holdt i Kairo i dag. Foto: REUTERS/Larry Downing/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Mye ble sagt og skrevet om president Barack Obamas forsoningstale på forhånd.

Nå i ettermiddag kommer reaksjonene. Ikke uventet kommer den mest uforsonlige kritikken fra rasende israelske bosettere.

- Hussein Obama har kjøpt arabernes løgner, som alltid er blitt fortalt med besluttsomhet og frekkhet, på bekostning av den jødiske sannhet, som er blitt fortalt med en usikker stemme, heter det i en pressemelding fra Yesha Council, en paraplyorganisasjon for jødiske bosettinger.

En talskvinne for de israelske bosettingene avviser Obamas tale som «naiv og virkelighetsfjern», skriver avisa Haaretz.

På tide å stanse
Det er foreløpig ikke kommet noen umiddelbar reaksjon fra Israels statsminister Benjamin Netanyahu og hans Likud-parti. Netanyahu og Obama står steilt imot hverandre i spørsmålet om fortsatt israelsk nybygging på Vestbredden.

Under den over time lange talen på Kairo-universitetet i dag var Obama helt klar på hvor USA står i spørsmålet:

- USA anerkjenner ikke at man fortsetter med israelske nybyggere. Denne byggingen bryter med tidligere inngåtte avtaler og underminerer arbeidet med å oppnå fred. Det er på tide å stanse nybyggervirksomheten, sa Obama til de 3000 tilhørerne, og ble møtt med følgende tilrop fra salen: «Jeg elsker deg».

Obama sa også at palestinernes situasjon er uholdbar og at USA ikke vil snu ryggen til palestinernes krav om en selvstendig stat.

Feilbedømte
Her kan du lese hele talen.

Det konservative Kadima-partiet, som etter valget i februar takket nei til å bli med i Netanyahus samlingsregjering, sier Obamas tale er et bevis på at Netanyahu har feilbedømt USAs utenrikspolitikk under den nye presidenten.

Kadima og partileder Tzipi Livni har sagt de er villig til å gå i dialog om tilbaketrekking av jødiske bosettinger, tilbakevending av palestinske flyktninger og deling av Jerusalem.

- Presidentens tilnærming til det palestinske spørsmålet likner Kadimas, og det er en skam at smale politiske hensyn skal forhindre den israelske regjeringen i å fremme en tostatsløsning, som er det eneste som kan sikre en jødisk og demokratisk eksistens i Israel, sier Ze'ev Boim til Haaretz.

En god start
Fra palestinsk hold blir Obamas tale mottatt med forsiktig velvilje.

- Hans krav om å stanse nybyggingen og etablere en palestinsk stat, og hans referanser til de lidende palestinerne er en klar beskjed til Israel om at en rettferdig fred er bygget på fundamentet av en palestinsk stat med Jerusalem som hovedstad, sier en talsmann for president Mahmoud Abbas.

- President Obamas tale er en god start og et viktig skritt i retning av en ny, amerikansk politikk, sier talsmannen for den palestinske selvstyremyndigheten på Vestbredden.

Mahmoud Ramahi, politiker fra den rivaliserende Hamas-bevegelsen på Gaza, sier Obamas tale «inneholdt mange gode poenger» og at det er forskjell på Obama og hans forgjenger.

- Det er en forskjell mellom hans politikk og Bushs politikk. Jeg ser en kursendring i den amerikanske utenrikspolitikken. Men problemet er fortsatt på bakken, sier Ramahi.

Historisk og viktig
BBCs korrespondent, James Robbins, sier Obama var tøff mot både palestinerne og israelerne, men kanskje tøffere mot Israel enn det vi er vant til å høre fra en amerikansk president.

Også fra Irak, landet USA invaderte i 2003, er det kommet reaksjoner. Talsmann for den irakiske regjeringen, Ali Al-Dabbagh, sier talen var historisk og viktig.

- Bruken av sitater fra Koranen spiller en viktig rolle i endring av bildet, men det er fortsatt et behov for handling, sier Al-Dabbagh.

PÅ VISITT: Utenriksminister Hillary Clinton og Barack Obama på omvisning i Sultan Hassan-moskeen i dag. Foto: AP Photo/Gerald Herbert/SCANPIX
PÅ VISITT: Utenriksminister Hillary Clinton og Barack Obama på omvisning i Sultan Hassan-moskeen i dag. Foto: AP Photo/Gerald Herbert/SCANPIX Vis mer
503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 770356151


Varnish cache server

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media