Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Naiv. Super

Navn: Erlend Loe Alder: 29 Yrke: Forteller

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barn er gode oppdragere. En av de tingene mine barn har oppdratt meg til, er å lese Erlend Loe. Når han den 24. mai fyller 30, blir han akkurat halvparten så gammel som meg. Dette vil bekymre Loe. For han har problemer med tid. I motsetning til rom.

Da han bare var 27, sa han: De fleste mennesker har problemer med tid. Det er noe vi har for lite av og som vi får mindre av hver dag. Da jeg var i begynnelsen av 20-åra, merket jeg for første gang at tida gikk. Jeg begynte mer og mer å mislike bursdagene mine. Jeg tror jeg ble oppmerksom på tid da det gikk opp for meg hvilken vei det går. I dag sier han det føles bedre å bli 30 enn 25.

Nå skal han også lage film. Det kan han, for han har gått på filmskole i København. Hans manus heter «Detektor». Det handler om en psykolog som ved hjelp av en metalldetektor vil avdekke det skjulte i seg selv og andre. Det er sikkert en god historie, vel verd de fem millioner kronene han har fått av Norsk Filminstitutt.

Erlend Loe har alene trukket ned gjennomsnittsalderen i Forfatterforeningen så det merkes. Hittil har han viet sitt forfatterskap til motstanden mot å bli voksen. Han debuterte for seks år siden med «Tatt av kvinnen», historien om en mann på hans egen alder som blir fullstendig dominert av Marianne, en person han har satt sammen av dårlige egenskaper hos jenter han har frekventert.

Boka er først og fremst en kritikk av foreldregenerasjonen, 68-erne som har fratatt sine sønner den kjønnsidentiteten som er nødvendig hvis man skal ha et sunt forhold til det annet kjønn. - Både for sin egen og for kvinnenes del må mannen nå finne ut hvem han er. Ikke minst må han lære å godta sitt eget sinne, sa Loe den gang. I dag sier han at forvirringen hos enkelte gutter er en billig pris for den utvikling som er skjedd.

Selv virker han ikke mye sint. Mer forvirret og tvilende, på jakt etter det vesentlige. Han har en utbredt skepsis til alle ferdigpakkeløsninger. Og så har han en evne til å formidle varme og humor som gjør ham høyt elsket. «...en bok som bobler av lystig skrivekunst på så godt som hver eneste side,» skrev Øystein Rottem om «Naiv. Super» her i avisa.

Til høsten er han på markedet med ny roman. Foreløpig har den tittelen «L», inspirert av den store bokstaven som henges opp akterut når noen øvelseskjører. Hittil er det blitt ti bøker fra en forfatter som karakteriserer skriveprosessen som en fest. Vi vil ha mye mer.