- Naivt å gripe inn overfor voldelige afghanske ektemenn

Feltprest Peder Myren (34) mener det er naivt å tro at afghanske kvinners sak forbedres hvis norske soldater stopper deres voldelige ektemenn.

UNYANSERT: Peder Myren (34) mener kritikken mot de norske styrkenes opptreden overfor afghanske kvinner unyansert. Her fra minneseremonien for Kristoffer Sørli Jørgensen på Gardermoen i 2007, sammen med feltprest John Bjerkeli (t.h). Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret
UNYANSERT: Peder Myren (34) mener kritikken mot de norske styrkenes opptreden overfor afghanske kvinner unyansert. Her fra minneseremonien for Kristoffer Sørli Jørgensen på Gardermoen i 2007, sammen med feltprest John Bjerkeli (t.h). Foto: Torbjørn Kjosvold/ForsvaretVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Å gripe inn overfor en afghansk mann som banker kona si vil gjøre hennes situasjon verre, sier Myren, som tjenestegjorde som prest i Afghanistan i 2007.

- Når vi bruker disse eksemplene i utdanningen, så er det for å anskueliggjøre andre måter å gå fram på. Vi forsøker å bevisstgjøre soldatene på at det finnes andre løsninger som skaper mindre støy.

Redusert ære
Peder Myren minner om at de fleste afghanske kvinner sjelden beveger seg alene uten mannlig følge.

- Når en skadet kvinne trenger førstehjelp, anbefaler vi soldatene å sjekke om kvinnen kan bistås av en mannlig slektning. Hvis ikke slektningen er tilstede, kan familiens ære bli redusert, noe som vil gå ut over kvinnen i etterkant. Likevel er utgangspunktet at vi først og fremst skal redde redde liv. Hvis våre folk i felten er uheldige og tråkker i en kulturell grøft, finnes det veier ut. Da må vi gå i dialog med offisielle og uoffiselle maktstrukturer lokalt og forklare at vår intensjon var å redde liv, sier feltpresten.

Uberettiget kritikk
Han mener kritikken som har vært reist de siste dagene er uberettiget.

- Eksemplene er for enkle å ta oss på. Folk vil være nervøse for å gripe inn, men det er mer nyansert enn som så. Personlig er jeg overrasket over at det ikke har vært mer fokus på FN-resolusjonen. Den var ukjent selv for meg, inntil jeg leste om den i avisa.

Myren synes det er underlig at ikke Forsvaret peker på det positive som skjer i Afghanistan.

- Vi har fått flere kvinnelige tolker, kvinnelig politi, kvinnelige soldater og offiserer som går i dialog med afghanske skoler og lokalmiljø.
Vi har kvinnelige sivile rådgivere som er i bra dialog med afghanske folkevalgte. Vi har kvinnelige fengselsoffiserer som samtaler med afghanske kvinner. Jeg opplever at afghanske menn har respekt for det arbeidet som gjøres av norske kvinner i felten, ike minst fordi de er kledd respektfullt med skaut i henhold til tradisjonen. Uten det ville de neppe kommet på talefot. For afghanske kvinner kan de norske kvinnene være gode rollemodeller på lang sikt, sier feltprest Peder Myren.

Mangler kunnskap
Det er flere år siden Nato-styrkene i Afghanistan skjønte at de ikke har tilstrekkelig kunnskap om forholdene i Afghanistan, for at deres oppdrag skulle fungere tilfredsstillende. Allerede i 2005 påpekte flere av Isaf-avdelingene at de ikke hadde nok kunnskap om kjønnsperspektivet. Derfor ble det bestemt at den nå omtalte og ferdigstilte Nato-rapporten skulle gjennomføres.

- Det er ingen som bestrider at vi ikke har nok kunnskap om denne type saker, og det er heller ingen som bestrider akkurat dette i rapporten, sier pressetalsmann Vegard Finberg i Fellesoperativt Hovedkvarter.

Eksemplarisk opptreden
Han understreker at soldatene i Afghanistan løser oppdragene sine eksemplarisk.

- Vi kan for lite om dette, men samtidig er det noe helt annet å si at norske soldater står og ser på at menn banker opp kvinner i Afghanistan. Nå er det skapt et bilde av at norske soldater har fått beskjed om at de ikke skal gripe inn ved en trafikkulykke. Det er feil. Soldatene har en stående ordre som sier det stikk motsatte: De skal yte førstehjelp på ett skadestad, uansett kjønn, rase og nasjonalitet. Begrensningen hos soldaten vil ligge på om det er fare for eget eller avdelingens sikkerhet, sier Finberg.

Han viser til at Forsvaret gjennom flere år har iverksatt flere tiltak for å bedre arbeidet i Aghanistan: Øke rekruttering av kvinner i Forsvaret, bygge opp et fagmiljø ved Forsvarets Høgskole og bygge opp kompetanse blant de som drar ut i internasjonale operasjoner. En såkalt gender adviser har også nylig blitt sendt til Afghanistan for å øke kompetansen, har Dagbladet fått opplyst.