- Naivt å tro at bomber kan løse terrorismens svøpe, mener Irans president

Iran gir Obama hodepine - og styrker båndene til Putin.

USA-KRITIKK: - Ideen om at bare luftbombardement kan løse terrorismens svøpe er naiv, sa Irans president Hassan Rouhani under et toppmøte i Tadsjikistan på fredag, samme dag som han møtte Russlands president Vladimir Putin. Foto: EPA/Mikhail Klimenyev/RIA NOVOSTI/KREMLIN POOL
USA-KRITIKK: - Ideen om at bare luftbombardement kan løse terrorismens svøpe er naiv, sa Irans president Hassan Rouhani under et toppmøte i Tadsjikistan på fredag, samme dag som han møtte Russlands president Vladimir Putin. Foto: EPA/Mikhail Klimenyev/RIA NOVOSTI/KREMLIN POOLVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For å finne en felles strategi mot terrorgruppa Den islamske staten (IS), har USAs utenriksminister John Kerry i dag samlet nærmere 30 vennligsinnede nasjoner, Den arabiske liga, EU og FN i Paris.

IS kontrollerer nå store landområder i Syria og Irak, og har sjokkert verden med blant annet videoer hvor vestlige journalister og en hjelpearbeider får hodene kappet av.

Selv om Egypt, Irak, Libanon, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater har meldt seg som USAs støttespillere, mangler en toneangivende nasjon i den muslimske verden.

Iran jobber nå langs helt andre og separate spor, og kan gi USAs president Barack Obama solid hodebry.

- Naivt Fredag deltok president Hassan Rouhani sammen med blant andre Russlands president Vladimir Putin på et toppmøte i Shanghai Coopoeration Organization (SCO) i Dushanbe i Tadsjikistan. Også Kina er med i SCO.

- Ideen om at bare luftbombardement kan løse terrorismens svøpe er naiv, og et forsøk på å unngå å møte kompleksiteten i saken, sa Rouhani ifølge den iranske statskringkasteren Press TV under åpningssesjonen.

Rouhani mente at en konfrontasjon med volden kan lykkes hvis den skjer gjennom deltakelse fra de regionale nasjonene og regjeringene.

- Vil dominere regionen Etter et møte med Putin samme dag var Rouhani svært fornøyd med utviklingen i Irans forhold til Russland - som bare blir tettere.

Derimot ser ikke Irans anstrengte forhold til USA ut til å bedres, selv om landene nå har en felles fiende i Den islamske staten, IS.

Mens Irans Norges-ambassadør overfor Dagbladet nylig avviste et kommende samarbeid med USA, men uten å komme med eksplisitte utfall mot USA, var Irans åndelige leder Ali Khamenei i dag uforsonlig i sine Twitter-meldinger.

«USAs mål med å planlegge en krig mot ISIS (Den islamske staten, eller IS, red. anm.) er å dominere regionen og gjøre Irak og Syria om til et Pakistan hvor de kan begå forbrytelser når de måtte ønske», skrev Khamenei i dag.

- Stor feil Paris-møtet munnet i dag ut i enighet om å stå sammen i kampen mot Den islamske staten, og ifølge USAs utenriksminister John Kerry har nesten 40 nasjoner nå sagt seg villige til å delta i kampen mot IS.

Likevel er det ifølge den globalt dekkende amerikanske TV-stasjonen CNN uklart hvilke land som er på lista og nøyaktig hvilken rolle de skal spille.
 
En ekspert på Jihad-grupper som CNN har intervjuet, Hisham al-Hashimi, er bekymret over at utelukkelsen av Iran fra den USA-ledete alliansen mot IS.

- De satte Iran på sidelinja, og det er en veldig stor feil fordi Iran kontrollerer sjia-militsene i Irak og disse militsene kan sabotere militæroperasjoner når det gjelder logistikk-støtte eller de kan true sikkerheten til amerikanske rådgivere, sier han til CNN.

- Irak-repetisjon CNN melder at USA hittil har utført mer enn 150 luftangrep mot IS i Irak. Den strategien kan skape store problemer hvis den forsøkes også i Syria.

Ikke bare kan det gi inntrykk av støtte til Syrias diktator Bashar al-Assad. På en av sine mange twitter-meldinger i dag, kommer Ali Khamenei med følgende advarsel til USA:

«Hvis USA går inn i Irak og Syria uten tillatelse, vil de gå gjennom de samme problemene som de gjorde i de siste ti årene i Irak.»

MEKTIG FORSAMLING: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, generalsekretær i Den arabiske liga Nabil al Arabi, Tsjekkias Lubomir Zaoralek, Spanias Jose Manuel Garcia-Margallo, USAs John Kerry, Tysklands Frank-Walter Steinmeier og Norges Børge Brende, spaserer under dagens utenriksministermøte i Paris. Foto: AP /Michel Euler, Pool
MEKTIG FORSAMLING: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, generalsekretær i Den arabiske liga Nabil al Arabi, Tsjekkias Lubomir Zaoralek, Spanias Jose Manuel Garcia-Margallo, USAs John Kerry, Tysklands Frank-Walter Steinmeier og Norges Børge Brende, spaserer under dagens utenriksministermøte i Paris. Foto: AP /Michel Euler, Pool Vis mer