Najaf-angrep i natt

Tusenvis av menneskelige skjold har inntatt Najaf. De er villige til å dø foran Imam Ali-moskeen. Amerikanerne angrep i natt med tungt skyts.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stridsvognene sto i går bare 500 meter fra sjiamuslimenes største helligdom. Kampene startet grytidlig idag, irakisk tid. Lyden av tungt artilleri og granater som drønnet kunne høres i byen der hundrevis av mennesker er blitt drept den siste drøye uka.

De siste dagene har massene marsjert i solidaritet til Najaf for å forhindre et amerikansk angrep på moskeen.

Forsøk på dialog

I et forsøk på å unngå blodbad tok åtte medlemmer fra den nasjonale konferansen som konstituerer seg i Bagdad, inn i Najaf i går ettermiddag. De fikk hjelp av amerikanske helikoptre for å komme inn.

Men de fikk ikke møte opprørsleder Moqtada al-Sadr. Han ville ikke ta i den utstrakte hånda fra Bagdad. Grunnen var «amerikanernes fortsatte aggresjon». Utsendingene fikk møte noen av al-Sadrs medarbeidere.

-  Vi ønsker at Moqtada al-Sadrs Mehdi-hær skal omdannes til en politisk organisasjon, og at de evakuerer fra hellige imam Alis mausoleum. Vi lover at vi ikke skal rettsforfølge noen av dem som har søkt tilflukt i helligdommen, sa lederen for delegasjonen, sjeik Hussein al-Sadr.

Det var i går uklart om opprørslederen ville ta imot delegasjonen utsendt fra den nasjonale konferansen i Bagdad.

Imens holder innbyggerne i Najaf pusten. Snikskyttere og trefninger mellom væpnede sjia-islamister og amerikanske tanks gjør det livsfarlig å bevege seg utendørs. Et lik ligger i gatene. Å fjerne det ville være altfor farlig.

Najaf-angrep i natt

-  En snikskytter drepte ham i går, da han skulle krysse gata. Jeg tror ikke at han var en opprører, bare en vanlig iraker, sier Samir Ghalib til en Reuters-journalist.

Ghalib jobbet som grønnsakhandler, men bruker nå tida si på å følge snikskytterne.

Byen er forvandlet til et ingenmannsland. Folk vet at en storoffensiv vil komme, men ingen vet når.

-  Det er en amerikansk tank i den gata, og soldater som skyter på alt som rører seg, sier Ghalibs nabo Hani Hassan til Reuters.

Tapte drømmer

Ali Ghanim bor i samme gata. Han husker tilbake til sist vår, og håpet om ei bedre framtid.

-  Da Saddam ble styrtet, pleide jeg å ha så mange drømmer om Najaf, hellige Najaf. Om mange turister og pilegrimer som strømmet til byen, sier Ghanim sorgtungt.

VIL STOPPE ANGREP: Tusenvis av mennesker har marsjert i solidaritet til Najaf for å forhindre et amerikansk angrep på den hellige Imam Ali-moskeen. Håpet er at amerikanske styrker ikke vil angripe hvis for mange sivile liv vil gå tapt.