Najaf frykter stormangrep

Innbyggerne i den irakiske byen Najaf frykter et amerikansk stormangrep mot byen etter at den amerikanske hæren har oppfordret befolkningen til å forlate de krigsherjede nabolagene i sentrum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske soldater kjørte tirsdag rundt i den hellige, sjiamuslimske byen og oppfordret til evakuering gjennom høyttalere. USA har opplyst at over 360 mennesker er drept i Najaf siden torsdag i forrige uke.

Det er første gang amerikanerne har bedt sivilbefolkningen forlate de krigsherjede nabolagene rundt hovedmoskeen og den gamle sjiamuslimske gravplassen i sentrum.

Samtidig angrep amerikanske kamphelikoptre gravplassen der den radikale sjialederen Moqtada al-Sadrs Mehdi-milits har forskanset seg.

Stridsvogner og artilleri rettet også ild mot gravplassen, der det var intense bakkekamper mellom amerikanske marineinfanterister og den sjiamuslimske militsen mandag.

Pilegrimsmål

Imam Ali-moskeen i Najaf er en av sjiamuslimenes viktigste helligdommer og et av de viktige pilegrimsmålene for iranske muslimer.

Iranske myndigheter tilbakeviste tirsdag påstander om at væpnede iranere deltar i kampene i Najaf.

Guvernøren i byen skal ha gitt amerikanske marineinfanterister tillatelse til å gå inn i moskékomplekset for å jakte på militsgrupper som støtter al-Sadr. Tirsdag var irakiske politistyrker også på vei mot moskeen, og det veltet svart røyk ut fra en brann i en av nabobygningene.

Sadrs milits har nektet å godta et krav fra statsminister Iyad Allawi om å legge ned våpnene, og Sadr har i stedet sagt at militsen skal forsvare Najaf til siste bloddråpe.

Polske styrker hadde opprinnelig ansvaret for ro og orden i Najaf, men har overlatt oppgaven til bedre utstyrte amerikanske avdelinger på grunn av den tilspissede situasjonen i byen.

20 gisler

I Sadr-bydelen i Bagdad, et annet av Moqtada al-Sadrs støtteområder, raste det også kamper tirsdag etter at en amerikansk bilpatrulje ble angrepet. Minst 12 mennesker ble drept og over 100 andre såret.

Det er ikke kjent hvor mange mennesker som er drept i Najaf. Sadrs milits har opplyst at bare en håndfull væpnede menn er blitt drept, men øyenvitner sier at et stort antall sivile kan ha mistet livet.

Samtidig er både de irakiske byene og landeveiene blitt mer utrygge for utlendinger. Fem gisler fra Syria, Jordan og Libanon ble satt fri mandag, men 20 andre holdes fortsatt som gisler av ulike væpnede grupper.

Oljestans

Helt sør i Irak er eksporten av olje blitt kraftig redusert etter at to representanter for Sadr truet med å sprenge oljeinstallasjoner i lufta.

Det statlige oljeselskapet som opererer i Sør-Irak, stanset oljeproduksjonen av sikkerhetsgrunner mandag. Tirsdag ble det fortsatt lastet rundt 35.000 fat per time, men normalt pumpes det 80.000 fat per time om bord i oljetankere i Basra-området.

Fra oljefeltene i Nord-Irak blir det ikke lenger pumpet olje inn i rørledningen til utskipningshavnen i Tyrkia på grunn av en rekke sabotasjeaksjoner mot oljerørledningene de siste månedene.

Den reduserte eksporten har bidratt til at oljeprisen på verdensmarkedet har nådd nye rekorder på nesten 45 dollar per fat.

(.NTB)