Naken kirketjener tok storlaksen med hendene

I Bjørnstjerne Bjørnsons fotspor. Har DU en sann fiskehistorie?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Eresfjorden i Møre og Romsdal er kjent for historiefortellere (Bjørnstjerne Bjørnson) og hardhauser (Kurt Asle Arvesen) i særklasse.

Om ikke sommerens fiskehistorie fra kirketjener Leif Helge Solhjell og Oslo-direktør Stein Aukner kan matche Bjørnson, er den i alle fall sann, påstår aktørene.

Mer ordinære fiskeopplevelser er fortsatt velkomne med fotodokumentasjon til papir-Dagbladets fiskesommer på mail-adressen 2400@dagbladet.no

Halvnaken i Kirkehøla

Fiskehistorien til direktøren og kirketjeneren handler ikke om hvor lang den åtte kilos villaksen var, men om at kirketjeneren kledde av seg til bare boxershortsen, hoppet ut i elva Eira i kalde Kirkehøla, dukket og kom opp igjen med laksen i hendene.

Stein Aukner, begeistret laksefisker i Eresfjorden gjennom 22 år, forteller til Dagbladet.no:

- Jeg skjønte jeg hadde fått en rugg på kroken, men så må fisken eller snøret ha satt seg fast i kulpen. Etter en halv times tid var jeg ganske rådløs. Så dukket det opp tre mann på den andre siden av elva.

Kirketjeneren og hans to kolleger så at noe var på gang mens de gravde en grav på kirkegården.

 FRA KIRKETJENERENS HÅND:  Laksefisker Stein Aukner poserer med laksen, som ble brakt til land fra Eira av en svømmende kirketjener i underbuksa. Foto: TORVALD JØRSTAD JR.
FRA KIRKETJENERENS HÅND: Laksefisker Stein Aukner poserer med laksen, som ble brakt til land fra Eira av en svømmende kirketjener i underbuksa. Foto: TORVALD JØRSTAD JR. Vis mer

- Vil du ha’n, ropte kirketjeneren.

Og Leif Helge Solhjell fortsetter fiskehistorien. At han er en hardhaus, beviste han da han reddet forkomne turister i vinterstormen.

- Laksen hadde gått seg fast i ei rot ute i elva. Jeg hoppet uti, dykket ned og fikk løsnet snøret. Jeg tok laksen i halen og gjellene og bestemte meg for å gå over elva med den. Men ute i elva var det så djupt at jeg måtte svømme med fisken i nevene og sparke fra med beina, sier Solhjell til Romsdals Budstikke.

8-10 grader
Og vanntemperaturen: 8-10 grader anslår klepperen Torvald Jørstad jr. og kona Hege Jørstad, som driver det tradisjonsrike laksefiskestedet sammen med Jørstad senior.

Så dokumentasjonen, da: kirketjenerens to kolleger på den ene elvebredden og fiskeren med tre i følge på den andre siden. Og flere kameraer og MMS-telefoner.

Storfiskeren fra Oslo og Voksenkollen håpet i det lengste at kompis Thorvald fra Bergen hadde fisket fram bildetelefonen fra brystlomma. Men nei, ikke han heller.

- Alle ble rett og slett så forfjamset at vi ikke hadde åndsnærværelse til å få fram kameraet. Det var noen spektakulære sekunder uti der med halvnaken mann på svøm med stor laks mellom hendene, forklarer fiskeren og laksevertene samstemmig - og hver for seg.

Fru Hege er attpåtil på rideleir på fjellet og fisker Aukner hjemme igjen i Voksenkollen. Uten laks. - Den er tilbake igjen i Eresfjorden til røyking. Jeg skal hente den utpå høsten.

Naken kirketjener tok storlaksen med hendene

- Men det er vel gravlaks denne burde vært?

- Sånn etter på, når dere sier det. Men det skal bli bra røykelaksselskap, også. Og så er det godt å vite at historien er sann.