Naken mann ville kapre fly

En Boeing 747 med 56 passasjerer på vei til Gardermoen måtte nødlande i Brussel da en 31 år gammel mann kledde seg naken, og forsøkte å trenge seg inn i cockpiten på flymaskinen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyet AF 1274 var på tur fra Frankrike til Norge da kapteinen besluttet å nødlande i Belgia.

- Vi vet at mannen oppførte seg aggressivt og merkelig, men vi vet ikke hvorfor han gjorde det, sier en pressetalsmann ved Air France.

Flyet sto på flyplassen i Brussel i 15 minutter. Det var lenge nok til at det belgiske terrorpolitiet fikk stormet kabinen og pågrepet den urolige passasjeren.

- Var veldig redde

Norske passasjerer opplevde episoden som skremmende.

- Han prøvde å komme inn til pilotene tre ganger mens han ropte og skrek. Han oppførte seg veldig ubehagelig, og vi ble veldig redde. Nå er vi glade vi er hjemme, sier Siv Bjercke til TV2.

Ifølge Air France var mannen tunisiskfødt franskmann. Han skulle til Oslo, og hadde ingen bagasje. Med 11. september i minne har passasjerene som uttalte seg til TV2 sagt at de fryktet den dramatiske flyturen skulle ende med kapring og ny terroraksjon.

Etter et par timers avhør ble mannen ifølge AFP satt fri uten noen tiltale mot seg.

Erstatning

På bakgrunn av stadig flere episoder med aggressive passasjerer de siste åra, har Air France utarbeidet retningslinjer for hva kabinpersonalet skal gjøre i slike tilfeller.

- Vi har blant annet et skriv som er oversatt til nærmere 20 språk hvor vi forklarer at de vil bli møtt av politi på flyplassen dersom de ikke roer seg. Det pleier å hjelpe, sier pressetalsmannen til Dagbladet.

Men dersom passasjeren ikke vil roe seg, har kapteinen om bord myndighet til å omdirigere flyet.

- Hvis den aktuelle passasjeren truer sikkerheten for de andre om bord, kan dette være aktuelt. Det har skjedd kanskje tre- fire ganger de siste ti åra, sier han.

Tidligere har slike omdirigeringer fått rettslige etterspill for de aggressive passasjerene, og han vil ikke utelukke at det kan være aktuelt å kreve en slags erstatning av mannen.