Naken ondskap

Kvinnene i Darfur og fangene på Guantánamo har en ting felles.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GANG PÅ GANG

blir de tvunget til å ha sex med fienden. Noen opptil ti ganger i løpet av ei natt. Og når den fysiske skaden ikke anses som tilstrekkelig, skjer overgrepene foran kvinnenes ektemenn. Ydmykelsen skal være total. Historiene til kvinnene i Darfur er grusomme, men langt fra enestående. Vi har hørt de samme historiene fra Rwanda, det tidligere Jugoslavia, Kongo, Burundi, Afghanistan, Irak ... Når fienden skal beseires, er det enkleste, mest menneskelige og grusomste av alle våpen uten konkurranse: den seksuelle ydmykelsen.

I DET AMERIKANSKE

skrekkabinettet på Guantánamo-basen på Cuba holdes ikke bare fangene innesperret uten lov og dom. De som har sluppet ut, forteller både om umenneskelige påkjenninger og mer tradisjonelle torturmetoder. Men for flere av de muslimske fangene er det ikke timene uten søvn, avhør i kulderom, lenkene eller slagene som i ettertid står for dem som det verste.

«Fanger som aldri hadde sett en kvinne uten slør, ble tvunget til å se på prostituerte som tok på seg selv, nakne,» fortalte Jamal al-Harith til den engelske avisa The Mirror da han i vår kom tilbake til England etter to år hos amerikanerne.

MED LAV STEMME

fortalte svenske Mehdi Ghezali fra Örebro radiolytterne om liknende episoder da han kom hjem til Sverige for et par uker siden. «Det ble forsøkt å bruke jenter. At man skulle ha samleie med dem og slikt.»

Mehdi tror at jentene ble brukt for å ydmyke ham religiøst. «I vår religion er det ikke tillatt å ha samleie med andre enn kona. De forsøkte kanskje å få meg til å miste min tro, og kanskje seinere bruke det mot meg.» Hele verden så bildene fra Abu Ghraib-fengselet i Irak. Avisa The Guardian refererer fra to av CIA's tidligere frigitte avhørsmanualer når de prøver å gi sine lesere en forklaring på de utrolige scenene. Etter å ha lest enkelte utdrag er det vanskelig å tvile på at «metodene» både var utarbeidet fra høyeste hold og systematiserte.

VOLDTATTE KVINNER

må regne med å bli utstøtt av samfunnet de tilhører. Det er antakelig en av grunnene til at overgriperne sørger for å «merke» offeret. I Darfur spretter de opp magen til gravide kvinner og tar ut fostre. Gud må vite hvorfor - mange kvinner tar heller livet av seg enn å måtte se verden i øynene etter en voldtekt.

Du trenger ikke bekjenne deg til islam for å forestille deg ydmykelsen ved å måtte utføre seksuelle handlinger med ukjente, krype rundt naken som en hund - med hunder, få andres undertøy trukket ned over ansiktet eller en wire festet til kjønnsorganet. Og deretter bli fotografert. Til fiendens forlystelse.

BARN OVER

hele verden holdes hjemme fra skolen av frykt for voldtekt på skoleveien, kvinner i krigsherjede land tør ikke bevege seg ut av døra i frykt for overgrep. Voldtekt og seksualisert vold er ifølge FN krigsforbrytelser. Og den naive forestillingen om at slike forbrytelser bare skjer i fattige, krigsherjede land, hvor utsultede mennesker på randen av katastrofe nærmest «tvinges» til å utføre handlinger de ellers aldri ville vurdert, er for alltid borte. Men det er unektelig absurd å tenke på at et folk som opprøres og ydmykes av en regissert naken pupp på popkonsert, samtidig er i stand til å utføre de mest groteske krigsforbrytelser.