Naken-terapi

BERGEN (Dagbladet): Incestofferet skal ha blitt kledd naken, badet og salvet under behandlingen. Nå har Statens helsetilsyn fratatt psykologen bevillingen og gitt advarsel til hans kollega.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I november skal Bergen byrett ta stilling til kvinnens krav på inntil fire mill. kroner mot psykologene - for feilbehandling.

- I denne saken finnes det ingen tapere og ingen vinnere. Jeg har hele tida vært mest opptatt av å forhindre at det som hendte meg skal skje andre, sier kvinnen til Dagbladet.

Kledd naken

Psykologen la opp til såkalt «kroppsorientert psykoterapi» - en behandling Statens helsetilsyn sterkt kritiserer. Det pekes på at det knapt finnes dokumentasjon på at den omstridte behandlingen har effekt.

Det vises blant annet til at det var psykologen som kledde av incestofferet, badet og salvet henne. Han la seg inntil henne mens hun var naken og lot henne suge på tommelen.

Magiske ritualer

I en tidligere uttalelse fra Helsetilsynet heter det at terapien har hatt tilnærmet magiske ritualer av eksorsismeliknende karakter.

Den 48 år gamle kvinnen, som betegnes som ressurssterk, hevder å være påført alvorlige og varige skader som følge av behandlingen.
Det hele begynte som vanlig samtaleterapi, men etter hvert la psykologen om behandlingen til såkalt vegetoterapi og koplet inn sin psykolog-kollega som en slags støttekontakt. Etter hvert utviklet det seg et forhold mellom «støttekontakten» og kvinnen.

- Intim berøring

Kvinnen hevder hun ble utsatt for en rekke overgrep og feilbehandling, at hun regelmessig ble kledd naken og at psykologene utførte intim berøring og la seg oppå henne.
Psykologen skal vekselvis ha opptrådt som terapeut, venn og pappa. Dette til tross for at han visste at hun var incestoffer. Psykologrådet har uttalt seg sterkt kritisk til sammenblandingen av terapeuten som behandler og terapeuten som «pappa»,

Fag-etisk råd i Norsk Psykologforening har konkludert med at den ene psykologen har vist grov uaktsomhet, mens den andre har brutt flere etiske prinsipper.
Saken ble anmeldt, men seinere henlagt etter bevisets stilling. Helsetilsynets klage på henleggelsen førte ikke fram.