Naken veggpryd i spørretimen

Oppfordringen om å henge opp bilder av nakne kvinner på kaserneveggene i Forsvaret blir onsdag et tema i Stortingets spørretime.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Kristelig Folkepartis Anne Brit Stråtveit som ber om forsvarsminister Bjørn Tore Godals vurdering av at en byråsjef i Forsvarsdepartementet, i egenskap av redaktør i bladet Soldatnytt, oppfordret soldatene til å henge et bilde av nakne jenter på veggen som en protest mot at en kvinnelig kaptein ved Heggelia Garnison la ned forbud mot slike bilder. Kaptein Cathrine Lie Tunes følte det nedverdigende når hun kom inn for å inspisere rom der det hang nakenbilder på veggen.

Politisk støtte

Stråtveit og hennes to kvinnelige kolleger i forsvarskomiteen, Grethe Fossli og Anne Helen Rui fra Arbeiderpartiet, støtter kapteinen fullt. De mener byråsjefen har gått langt over streken, og at han har opptrådt både kvinnefiendtlig og respektløst. Nå ønsker de forsvarsministeren på banen.

Stråtveit viser til Sverige der det er innført et generelt forbud mot nakenbilder på veggene.

- Mener statsråden at dette er noe som bør vurderes også i Norge, spør hun.

Forsvarskomiteens kvinner gikk for noen dager siden ut med full støtte til Tunes.

- En ting er hva unge soldater kan finne på å gjøre, noe annet er at en redaktør i Forsvarsdepartementet kjører samme løpet. Han burde tenke bedre gjennom hva han gjør. Oppslaget i Soldatnytt har betydning for jentene i Forsvaret og for holdninger til jenter i Forsvaret. Det skader arbeidet for å få kvinner til å søke seg til Forsvaret, sa de tre til NTB for noen dager siden.

Kvinner viktig

Forsvarskvinnene viste særlig til at det blir nærmest umulig å rekruttere kvinner til Forsvaret når de blir møtt med slike holdninger som redaktøren i Soldatnytt har lagt for dagen. Det er også dette Stråtveit viser til i sitt spørsmål til Godal.

- I handlingsplanen for økt kvinneandel i Forsvaret sies det at det er viktig å synliggjøre Forsvaret som en attraktiv arbeidsplass for kvinner. Nakenbilder på veggene i landets kaserner kan ikke sies å være med på å øke trivselsfaktoren for kvinnelige ansatte, sier hun.

(NTB)