NAKENBILDER PÅ NETT: Flere titalls jenter fra Hamar har sendt ut nakenbilder av seg selv. De skulle bare sende dem til én person, men bildene har spredt seg via MMS og Facebook-meldinger. Rektor ved Ajer ungdomsskole, Sølvi Aas Hallem, mener dette er et problem som gjelder hele ungdomsmiljøet på Hamar. På bildet vises Hamar sentrum. Arkivfoto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
NAKENBILDER PÅ NETT: Flere titalls jenter fra Hamar har sendt ut nakenbilder av seg selv. De skulle bare sende dem til én person, men bildene har spredt seg via MMS og Facebook-meldinger. Rektor ved Ajer ungdomsskole, Sølvi Aas Hallem, mener dette er et problem som gjelder hele ungdomsmiljøet på Hamar. På bildet vises Hamar sentrum. Arkivfoto: Torbjørn Grønning/DagbladetVis mer

Nakenbilder av ungdomsskolejenter ute av kontroll

Hamar-elever slår alarm om nakenbildespredning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Trenden går ut på at jentene tar utfordrende bilder av seg selv, enten nakne, toppløse eller i undertøy, før de sender bildet til en gutt på MMS. Deretter mister jentene kontroll over bildene, og de dukker opp på Facebook og videresendes på MMS. Det kan være snakk om så mange som 30 jenter, begrenset til niendeklassetrinnet, skriver Hamar Arbeiderblad.

Negativt rykte Det var elevrådsleder ved Ajer ungdomsskole Anna Gjerdingen Jensen (15) og Katja Perminow i ungdomsrådet som slo alarm før jul.

- Jeg kunne nok her og nå skaffet bilder av over ti jenter gjennom noen tekstmeldinger, sier Gjerdingen Jensen til Hamar Arbeiderblad. Hun forteller at de aktuelle jentene nå har begynt å få negativt rykte på seg, og at folk slenger kommentarer etter dem.

I samarbeid med helsesøster, ungdomskontakten og ungdomsseksjonen i politiet er det elevene selv som jobber med forebyggende arbeid i saken.

Droppet skolen - Vi har laget et opplegg som skal opplyse elever og foreldre om det som skjer. Vi vil at foreldre skal innse at det kan angå deres barn, og vi vil fortelle gutter at det ikke er greit å spørre om slike bilder, sier Gjerdingen Jensen til Dagbladet.

Hun følte et ansvar som elverådsleder da jenter begynte å vegre seg for å gå på skolen, etter at lettkledde bilder av dem begynte å florere via MMS og Facebook-meldinger. Bildene har også dukket opp på falske Facebook-profiler, men de har man klart å stenge.

- Bildene kan få konsekvenser for jentene i fremtiden, sier Gjerdingen Jensen som ser alvorlig på situasjonen.

Elevenes initiativ Rektor på Ajer ungdomsskole Sølvi Aas Hallem ser alvorlig på fenomenet og mener det er viktig å få foreldrene på banen.

- Mobbing har alltid foregått. Problemet er at nå finnes det medier som gjør at ting spres veldig fort, og man mister kontrollen. Vi vil gjøre ungdommen oppmerksom på hvor alvorlig dette er, og at det gir konsekvenser, sier Aas Hallem.

Hele ungdomsmiljøet Rektoren har ikke lagt merke til mer mobbing i forbindelse med hendelsene, men understreker at dette er noe som hovedsaklig foregår på fritiden.

- Dette gjelder hele ungdomsmiljøet på tvers, sier Aas Hallem.

Politiet er involvert Politiet på Hamar bekrefter overfor Dagbladet at de er klar over situasjonen

- Vi kjører et opplegg i alle ungdomsskolene i området med fokus på nettvett, spisset mot bekymringen om at jenter sender ut bilder av seg selv, sier Knut Erik Amundsen, førstebetjent ved Hamar politistasjons ungdomsseksjon.

FØLTE ANSVAR: Elevrådsleder Anna Gjerdingen Jensen tok affære da jenter sluttet å gå på skolen. Foto: Privat
FØLTE ANSVAR: Elevrådsleder Anna Gjerdingen Jensen tok affære da jenter sluttet å gå på skolen. Foto: Privat Vis mer