Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nakenbonanza blant rebelske ungdommer

Det begynte visst med en jente på en benk. Så tok det av i Brattleboro i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Byen i delstaten Vermont vurderer nye anti-nakenhet-forskrifter etter at ungdommer stadig oftere har blitt observert uten klær Brattleboro.

- Tøyer grensene

Sentralt plassert utenfor restauranter, bokhandlere og gallerier har tenåringene kledd av seg - og har klart å vekke oppsikt selv i den lille liberale bohembyen.

- Brattleboro er en laid-back by og forholdsvis åpen for det uvanlige, men dette tøyer virkelig grensene. Det er åpenbart for å få folk sinte, sier politisjef John Martin ifølge nyhetsbyrået AP.

Ifølge politiet startet strippingen tidlig i sommer, da en ung kvinne satt naken på en benk i parken. Så ble en annen kvinne observert toppløs i sentrum. Hendelsene knyttes til en musikkfestival i mai som ble avholdt på en parkeringsplass, der det ble oppfordret til nakenhet og rebelsk oppførsel.

Nylig satt seks ungdommer på parkeringsplassen og uttalte at de bare utøvde sine rettigheter - som tydeligvis var å være splitter nakne.

- Vi gjør det bare fordi vi kan. Vi ser ikke på nakenhet som noe implisitt seksuelt eller uhøflig, og det burde ikke være begrenset til det, sier 19 år gamle Adhi Palar til AP.

- Mangel på respekt

GJØR DET FORDI DE KAN: (F.v.) Aleck McPherson, Chris Corry,  Pat Scheeweis og Adhi Palar
 slapper av på en parkeringsplass og gjør, foreløpig, ikke noe ulovlig. Men de og andre nakenentusiaster har provosert på seg flere butikkeiere og andre innbyggere i Brattleboro. Foto: SCANPIX/AP
GJØR DET FORDI DE KAN: (F.v.) Aleck McPherson, Chris Corry, Pat Scheeweis og Adhi Palar slapper av på en parkeringsplass og gjør, foreløpig, ikke noe ulovlig. Men de og andre nakenentusiaster har provosert på seg flere butikkeiere og andre innbyggere i Brattleboro. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Det hører med til historien at kropper uten en tråd ikke er et helt ukjent syn i Brattleboro. Byen har både hatt svømmebasseng med, eh, valgfri påkledning, tilfeller av streaking, og på 1990-tallet arrangementet med det talende navnet «Breast Fest», der kvinner puppeparaderte i bygatene.

- For folk flest er ikke dette en stor greie. Brattleboro er en ikke-ta-fra-meg-for-mange-av-mine-rettigheter-by, sier 57 år gamle Catherike Kauffman til AP.

Men andre har altså steilet kraftig av den spesielle trenden.

- Nakenheten i seg selv er ikke problemet, det er mer mangelen på respekt for andre folk. Selv om du legalt kan gjøre det i Vermont, betyr ikke det at du burde, sier en talsmann for myndighetene til den lokale avisa Times Argus.

I morgen vil byrådet i Brattleboro få presentert mulige tiltak mot nakenbonanzaen fra påtalemyndighetens side, blant dem er en lokal anti-nakenhet-lov etter samme lest som flere andre byer i Vermont har funnet det nødvendig å vedta. Men for ungdommene har det også gått politikk i saken.

- Vi har et atomkraftverk noen få kilometer unna, en latterlig krig i Midtøsten, land som blir bombet. Så hvorfor er det et så stort problem om vi velger å være nakne, sier Ian Bigelow til Reuters, som fant ham utenfor en bokhandel.