Nakenprat

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Og samme hvem jeg møter, så skal dem fortelle meg: Nei, så tjukk du har blitt! Nå må du pina deg slanke deg litt», skrev i William Kristoffersen i Ole Ivars og vant «Årets Dansebandmelodi» i 1999 for sangen «Nei, så tjukk du har blitt». Den har vist seg særdeles slitesterk, og lever i beste velgående. Det kan umulig skyldes gjenkjennelseseffekten.

Aldri har jeg eller noen av julegrisene jeg kjenner blitt nedrent av kommentarer om at vi må slanke oss. Nei, suksessen til «Nei, så tjukk du har blitt» skyldes medienes videreformidling av De Perfekte Kroppene. For hvert kompleks de må ha gitt unge jenter og gutter, har de rekruttert dobbelt så mange medlemmer til Foreningen som Elsker Inaktive Tjukkaser (FEIT)

Denne ansiktsløse gjengen antas å være mye større enn de skamfulle, kroppssyke jentungene, og FEIT-medlemmer gjenkjennes ved at de krever sin rett til å spise godt, vandre ubesværet rundt i bikini, og mistenkeliggjøre alle som ikke er på deres BMI-nivå. Nå har de rettet sin energi og forargelse mot motebladet Elle sin fotografering av fem nakne kjendisjenter. Objektene er stramme i fisken, fullstendig lytefrie og fullstendig ikke-representative i kropp og yrkesvalg. FEIT raser på nettsidene til magasinet: Hvor er cellulitter, hengemager og slengepupper?

Elle lar seg ikke påvirke av FEIT, men mange andre, derav Ole Ivars, har sett fordelene av å stryke flertallet med låret, unnskyld, håret. Sladrebladet «Heat» hadde nylig coversaken «Overraskende kropper!» supplert med positivt vinklede saker rundt bikinibilder av Geri Halliwell sin voksende kropp og Chantelle Houghtons runde rumpe, mage og store bryst. Melanie Brown har også latt seg snikfotografere i bikini, men bladet «D!» konkluderer med at «vi foretrekker Melanie med litt mykere kurver», mens et paparazzibilde av den omfangsrike kollegaen Melanie C blir supplert med «Hun gir blaffen i å komme i form i hui og hast etter graviditeten og takk og pris for det».

FEIT er fremdeles ikke store nok til å hindre at popstjerner som Miley Cyrus og Jessica Simpson urettmessig får tjukkas-stempelet, men da dette skjedde tidligere i vår tok det omtrent to sekunder før FEITingene satte seg ved tastaturet og hamret tilbake mot ryktene. «Jessica Simpson har aldri fått mer sympati eller vært mer populær hos amerikanere enn akkurat nå», sa sjefredaktøren for «People», Galine Espinoza til The Daily Beast etter bildene ble publisert. Skuespiller Valerie Bertinelli, som ga ut boka «Losing It – And Gaining My Life Back One Pound at a Time» påpekte til samme nettsted at «det er rart, men med en gang du sier du er feit, liker folk deg!». Oprah Winfrey, Kristie Alley, Beth Ditto og Ricki Lake er andre som har økt sin egen markedsverdi ved å spille på sin store kropp.

Det ser ut som valget står mellom å støtte den perfekte kroppen til Synnøve Skarbø og tilhørende nevrotiske oppførsel på stranda («Jeg legger meg flatt ned på et håndkle, og der blir jeg liggende og håpe at ingen går forbi») eller bli med på drittslenginga til FEIT. Hva som er den sunneste kroppen er visst helt irrelevant, og mens du tenker på hva du vil får vi drømme om William Kristoffersen sin verden, der en får værra som en er om man ikke vart som en sku, og frimodig kan preike som slanking og kropp på samme måte som man snakker om at plenen burde vært klippet, husveggen malt, men si meg nå, hvordan går det egentlig på jobben? Mon tro om det er her mennene bor.