Nakensamurai på frifot

- Maksimalt gal, sa retts-psykiateren om Eden Strang som naken og væpna med samurai-sverd skadde 11 kirkegjengere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sverdangrepet skjedde i november 1999, og året etter frifant juryen ham på grunn av sinnssykdom. Han skulle i stedet stenges inne på psykiatrisk sykehus på ubestemt tid, men i mars ble han overraskende sluppet ut. Først nå ble det gjort kjent etter at politiet tilfeldigvis så ham på gata.

- Det er som om galingene har tatt over asylet. Det er helt utrolig at noen som var så forstyrret slipper ut i samfunnet så raskt, sier inspektør Glen Smyth i politiforeninga til avisa The Sun.

Strangs sverdofre får nå psykisk støtte for å takle nyheten om at 27-åringen er på frifot. De opplevde deres livs mareritt da Strang kom naken inn i kirka i Thornton Heath sør i London med et nesten meterlangt samuraisverd. Mannen fra Glasgow var overbevist om at kirkegjengerne var demoner som han måtte drepe for å redde kona Michelle og deres fem år gamle datter.

Flere av ofrene ble alvorlig skadet, men til alt hell mistet ingen livet. I retten fastslo psykiateren at Strang var fullstendig paranoid og schizofren.

- Det går ikke an å bli galere enn dette, sa han.

Ifølge Strangs psykiatere er han ikke lenger til fare for omgivelsene, og det er derfor ikke farlig å innkvartere ham på hospits.

- Schizofrene kan trygt bo blant folk så lenge de får behandling og rask oppfølging om tilstanden skulle forverre seg. Eden Strang var tydeligvis ekstremt forstyrret da hendelsen inntraff, men nå er han ikke lenger farlig, sier Marjorie Wallace som leder mentalhelse-organisasjonen Sane.

70 prosent av alle schizofrene reagerer positivt på behandlingen, og nye medisiner har vært til stor hjelp, skriver BBC.

UTE PÅ GATA: Eden Strang kledde seg naken for å være "ren og uskyldig". Så stormet han St Andrew's Roman Catholic Church hvor han svingte sverdet vilt rundt seg og skadet elleve. Angrepet skjedde søndag 28. november 1999.