Nakentrenden på nett har skutt i været

Polititopp Kari-Janne Lid forteller om hvordan delingskulturen påvirker ungdoms syn på egen seksualitet.

Kari-Janne Lid forteller at politiet gjennom etterforskning har avdekket at ungdom filmer nesten alt de gjør. Det kan få alvorlige konsekvenser. Foto: NTB Scanpix
Kari-Janne Lid forteller at politiet gjennom etterforskning har avdekket at ungdom filmer nesten alt de gjør. Det kan få alvorlige konsekvenser. Foto: NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Medietilsynets rapport «Barn og medier 2016» kommer det fram at omtrent én av ti barn mellom 12 og 16 år oppgir å ha sendt nakenbilder av seg selv i løpet av det siste året. 2888 barn deltok i undersøkelsen.

I rapporten fra 2012, svarte fem prosent i samme gruppe at de hadde sendt nakenbilder.

Dagbladet har snakket med flere som jobber tett på barn som sier at trenden med å sende bilder av seg selv i intime situasjoner har skutt i været. Mye takket være bildedelingstjenesten Snapchat.

Stadig flere unge nordmenn gjør som Paris Hilton her, og sender intime bilder av seg selv til andre.  Foto: NTB Scanpix
Stadig flere unge nordmenn gjør som Paris Hilton her, og sender intime bilder av seg selv til andre.  Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Først deler man et nakenbilde med en venninne for gøy. I neste uke er man uvenner, og venninna som fikk bildet, deler det til en annen person. Og plutselig er det i gang, sier Kari-Janne Lid, leder for seksualforbrytelseavsnittet i Oslo-politiet til Dagbladet.

Hun sier at mange barn og unge ikke forstår konsekvensene av at bilder blir delt på nettet.

- På 80-tallet gikk vi uten bikini

- Og det vi ser og avdekker gjennom etterforskning av seksuallovbrudd av ulike slag, hvor vi tar beslag i mobiltelefoner og PC-er og annet, er at ungdom nå filmer nesten alt det de gjør, sier Lid.

Lid reflekterer over hvordan ungdoms forhold til egen kropp forandrer seg fra generasjon til generasjon.

- På 80-tallet gikk vi jenter uten bikinitopp på stranda. Nå deler jenter nakenbilder av selv, men de dusjer ikke sammen etter gymmen. Generasjonen før meg ble kalt snerpete hvis de gikk med BH. Det er interessant hvordan hva som er seksuelt akseptert har forandret seg gjennom tidene, sier Lid. Hun oppfattet på 90-tallet, før de sosiale mediene eksisterte, at da spesielt gutter ikke dusjet nakne fordi de var redd for å bli kalt homofil.

- Alvorlige konsekvenser

Lid får støtte hos organisasjoner som jobber tett på de unge. Lisa Arntzen i Dixi ressurssenter forteller om saker hvor overgrep har vært filmet og spredt på nettet. Hun forteller også om hvor vanskelig det er å fjerne slike videoer.

Lisa Arntzen i Dixi ressurssenter
Lisa Arntzen i Dixi ressurssenter Vis mer

- Vi har snakket med jenter som har blitt konfrontert med slike videoer flere år etter de ble tatt opp. De kan bli sosialt isolert, få spiseforstyrrelser, selvmordstanker eller rusproblemer. Det får så innmari alvorlige konsekvenser, sier Arntzen, som er enig i at mange unge kvier seg for å dusje sammen eller å være lettkledde sammen, fordi man vet at det tas bilder.

- Men man skal ikke heller tvinge barn og unge til å dusje sammen for å få et naturlig forhold til egen kropp. Man har rett til å bestemme over egen kropp. Det kan også gi et tryggere forhold til egen kropp, sier Arntzen.

Arntzen sier mange av dem som sprer eller tar bilder av unge i personlige sammenhenger, ofte ikke blir dømt rettslig for misbruket av materialet. Det synes hun i mange sammenhenger er merkelig, fordi man nettopp har et bilde av selve hendelsen som bevis.

- Politiet har jo ofte mer bevis i en sak hvor intime bilder er delt, enn i en voldtektssak, sier Arntzen, som sier at slike bilder brukes som pressmiddel eller et maktmiddel i enten nære eller fjerne relasjoner.

- Kjempesexy, men ikke seksualisert

Kaja Hegg i Redd Barna har også tanker om hvordan en generasjon påvirkes av at unge i dag er redde for at bilder av dem i intime og sårbare situasjoner skal bli delt. Konsekvensen av muligheten til å dele alt så raskt, er at mange unge deler bilder uten å tenke over nettopp konsekvensene, sier hun.

Kaja Hegg i Redd Barna
Kaja Hegg i Redd Barna Vis mer

- Deling- og eksponeringskulturen endrer oss veldig mye, spesielt på grunn av den frykten mange bærer på for at noen skal ta bilder av dem, sier Hegg.

Hun mener at terskelen for hva som er privat og offentlig, også viskes ut hele tiden. Det som før var privat, er i dag ute i det offentlige. Konsekvensen av delingskulturen mener hun er at mange er redde for at bilder skal bli tatt når de ikke skal bli tatt, for eksempel i dusjen etter gymmen, men også på fester eller i andre sårbare situasjoner.

- Vi som jobber med forebygging, må advare folk fra å dele bilder, men samtidig må vi jobbe med å fortelle folk at dersom et bilde er på avveie, så er det ikke så dramatisk hvis man får god hjelp til å håndtere det, sier Hegg.

- Vi hører ofte fra mange jenter at de føler at må være kjempesexy, men likevel ikke være seksualisert, sier Hegg, som i det siste har besøkt flere skoler for å snakke om temaet.

- Mange unge kaller de som har nakenbilder av seg på nett for dumme eller liknende. Det barna trenger å vite er at dette ikke alltid er svaret. Man kan for eksempel ufrivillig ha blitt tatt bilde av eller man kan ha blitt lurt til å ta et bilde av seg selv, sier Hegg.