Nakentrenden på nett har skutt i været

Polititopp Kari-Janne Lid forteller om hvordan delingskulturen påvirker ungdoms syn på egen seksualitet.

Kari-Janne Lid forteller at politiet gjennom etterforskning har avdekket at ungdom filmer nesten alt de gjør. Det kan få alvorlige konsekvenser. Foto: NTB Scanpix
Kari-Janne Lid forteller at politiet gjennom etterforskning har avdekket at ungdom filmer nesten alt de gjør. Det kan få alvorlige konsekvenser. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I Medietilsynets rapport «Barn og medier 2016» kommer det fram at omtrent én av ti barn mellom 12 og 16 år oppgir å ha sendt nakenbilder av seg selv i løpet av det siste året. 2888 barn deltok i undersøkelsen.

I rapporten fra 2012, svarte fem prosent i samme gruppe at de hadde sendt nakenbilder.

Dagbladet har snakket med flere som jobber tett på barn som sier at trenden med å sende bilder av seg selv i intime situasjoner har skutt i været. Mye takket være bildedelingstjenesten Snapchat.

- Først deler man et nakenbilde med en venninne for gøy. I neste uke er man uvenner, og venninna som fikk bildet, deler det til en annen person. Og plutselig er det i gang, sier Kari-Janne Lid, leder for seksualforbrytelseavsnittet i Oslo-politiet til Dagbladet.

Hun sier at mange barn og unge ikke forstår konsekvensene av at bilder blir delt på nettet.

- På 80-tallet gikk vi uten bikini

- Og det vi ser og avdekker gjennom etterforskning av seksuallovbrudd av ulike slag, hvor vi tar beslag i mobiltelefoner og PC-er og annet, er at ungdom nå filmer nesten alt det de gjør, sier Lid.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer