ENORME: Sauropodene var de største dinosaurene. Her en tegning basert på levninger som ble funnet i Tereut i Spain. Foto:
AFP PHOTO
ENORME: Sauropodene var de største dinosaurene. Her en tegning basert på levninger som ble funnet i Tereut i Spain. Foto: AFP PHOTOVis mer

Nakkebeina til de langhalsede dinosaurene var 60 prosent luft

Men det forklarer ikke hvorfor den var så lang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sauropodenes hals kunne bli opp til 15 meter lange, hele seks ganger så lange som nåtidens rekordholder, sjiraffen. Sauropoder er en gruppe dinosaurer som omfatter det som ofte omtales som «langhalser».

- De var virkelig idiotisk, absurd store. I vår skrøpelige, moderne verden er vi vant til å tenke på elefanter som store, men sauropoder ble opptil ti ganger så store som elefanter. De var som vandrende hval, sier Michael Taylor, en virveldyrpaleontolog ved University of Bristol til livescience.com.

Men hvordan utviklet egentlig dinosaurene lengre hals enn noe annet vesen som har levd på jorda?

Hemmeligheten er at de for det meste hadde hule nakkebein, har forskere nå funnet ut.

Stabil kropp For å finne ut hvordan halsen til sauropodene kunne bli så lange, har forskerne analysert andre langhalsede skapninger og sammenlignet sauropodens anatomi med anatomien til dinosaurenes nærmeste levende slektninger, nemlig fugler og krokodiller.

- Utdødde dyr, og levende for den saks skyld, er mye mer utrolige enn vi innser. Igjen og igjen har det blitt foreslått grenser for hvor store dyr kan bli, som for eksempel at et vingespenn på fem meter er maksimum for flyvende dyr. Men igjen og igjen har vi blitt utrolig imponert. Vi vet nå om pterosaurer som hadde et vingespenn på ti meter, sier Taylor.

Sammen med sine kollegaer fant Taylor ut at halsbeina til sauropodene hadde en rekke egenskaper som støttet den lange halsen. Blant annet besto ofte 60 prosent av nakkebeina av luft. Noen av beina var faktisk like lette som fuglebein.

Musklene, senene og leddbåndene var plassert rundt disse ryggvirvlene på en måte som gjorde nakkebevegelsene mer effektive.

En annen ting som skiller dinosaurene med lang hals fra sjiraffene er den store kroppen som ga en mer stabil plattform for nakken.

Seksuelt tiltrekkende Dinosaurenes kropp altså var tilpasset til å kunne bære den lange halsen, men hvorfor halsen var så lang som den var er det flere teorier på.

LUFTIG: Forskere har funnet ut at opptil 60 prosent av nakkebeina hos sauropodene besto av luft. Foto: Colourbox
LUFTIG: Forskere har funnet ut at opptil 60 prosent av nakkebeina hos sauropodene besto av luft. Foto: Colourbox Vis mer

Noen av dinosaurene kan ha brukt den lange halsen til å spise blader fra høye trær, slik som sjiraffene gjør i dag.

Andre kan ha brukt de lange nakkene til å beite store deler av vegetasjonen ved å feie bakken fra side til side slik som gjess gjør. Dette ville ha hjulpet dem med å utnytte hvert eneste skritt, som ville vært viktig for et så stort dyr.

Noen forskere mener også at den lange halsen kan ha vært seksuelt tiltrekkende og derfor ført til at de stadig ble lenge hos nye generasjoner. Taylor og kollegaene har imidlertid ikke funnet noen bevis på at dette kan stemme.

Forskerne mener også at sauropodene sannsynligvis kunne puste på samme måte som fugler, ved å trekke luft ned i lungene kontinuerlig, i stedet for å måtte puste ut før de pustet inn slik som pattedyr gjør.

- Å puste gjennom en lang slange er noe som er veldig vanskelig å gjøre for pattedyr. Bare prøv selv med en hageslange, sier Taylor.