Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nakkeopererte Liv ble bedøvet og holdt nede av to sykepleiere

Var i jobb før gastroskopiundersøkelse. Våknet opp 100 prosent ufør. NPE sier nei til erstatning.

NEKTES ERSTATNING: Liv Oddhild Lyng (47) mener gastroskopiundersøkelsen på Nordfjord sjukehus ødela helsa. Foto: Stig Høynes
NEKTES ERSTATNING: Liv Oddhild Lyng (47) mener gastroskopiundersøkelsen på Nordfjord sjukehus ødela helsa. Foto: Stig Høynes Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Liv Oddhild Lyng (47) ble skadd i nakken og bakhodet i en bilulykke i 1990. Etter mange år med plager, gjennomgikk hun i 2001 en såkalt avstivingsoperasjon hos den omstridte legen Abbas Montazem i Tyskland. Montazem laget en metallkonstruksjon som ble satt inn mellom nakke og hode.

Nakkeoperasjonen var vellykket og Lyng klarte, etter flere år som ufør, endelig å gå på jobb igjen, i halv stilling. Inntil hun 6. november 2006 skulle foreta en gastroskopiundersøkelse på Nordfjord sjukehus på grunn av indikasjon på jernmangel.

- Legen unnskyldte seg
- Jeg prøvde å levere både røntgenbilder fra nakkeoperasjonen og papirene mine før undersøkelsen, men de hadde ikke tid til å se på det, sier Liv Lyng til Dagbladet.

Ved gastroskopi blir et instrument ført forbi svelget og ned i magen. Ifølge en spesialisterklæring Norsk pasientskadeerstatning (NPE) har innhentet i saken, oppsto det problemer.

«Det gjøres først et intubasjonsforsøk med lokal bedøvelse i svelget, men hun vegrer seg og får deretter 5 mg Dormicum intravenøst og man gjør ytterligere tre intubasjonsforsøk med to personer som holder pasienten», heter det i erklæringen til NPE.

NAKKEOPERERT: I 2001 ble Liv Lyng nakkeoperert hos den omstridte legen Abbas Montazem i Tyskland med vellykket resultat. Foto: Privat
NAKKEOPERERT: I 2001 ble Liv Lyng nakkeoperert hos den omstridte legen Abbas Montazem i Tyskland med vellykket resultat. Foto: Privat Vis mer

- To sykepleiere holdt meg fast. Etter hvert ble jeg dopet ned og var borte vekk i halvannen times tid. Legen kom til meg etterpå og unnskyldte seg for at man ikke skulle ha gjennomført undersøkelsen. Han sa han ikke var klar over det jeg hadde i nakken, sier Liv Lyng.

NPE har avslått 47-åringens krav om erstatning. De bygger vedtaket på en erklæring fra en spesialist som igjen har bygget sin vurdering av saken på en erklæring fra en overlege ved den aktuelle avdelingen på Nordfjord sjukehus.

«Ut fra beskrivelsen synes inngrepet utført i henhold til vanlige rutiner og retningslinjer», heter det.

Legen husker ikke
Liv Lyng har anket NPEs vedtak til Pasientskadenemnda. I erklæringen fra overlegen på Nordfjord sykehus framgår det at vikaroverlegen som utførte gastroskopien ikke kan huske «korvidt han las eller ikkje las hennar medbragte dokumentasjon på førehand». Han kan heller ikke huske «om han skal ha unnskyldt seg i ettertid».

- Dette kan de altså ikke huske. Samtidig sier de at de husker klart at jeg skal ha vært motivert og innstilt på alle intubasjonsforsøkene. Det er slett ikke riktig at jeg uttrykte ønske om å forsøke på nytt og på nytt, sier Liv Lyng.

RØNTGEN: Her er røntgenbilde av metallkonstruksjonen i nakken. Foto: Privat
RØNTGEN: Her er røntgenbilde av metallkonstruksjonen i nakken. Foto: Privat Vis mer

Hun får støtte fra overlege Jan Roar Orlin på ortopedisk avdeling ved Sentralsykehuset i Førde.

- Rystet
- Jeg er rystet over denne saken og har prøvd å få kollegene mine ved Nordfjord sjukehus til å skrive en forklaring til pasientens fordel, men det har ikke resultert i den fulle åpenhet, sier Orlin.

Han mener Lyng har et åpenbart erstatningskrav.

- Liv Lyng betalte 800.000 kroner av egen lomme for nakkeoperasjon i Tyskland. Det er godt kjent at Montazems metodikk er omstridt, men hun ble godt hjulpet av operasjonen. Hun var i jobb, uten smerter i et par år etter inngrepet. Selv om det ikke kan påvises hva som faktisk har skjedd, synes jeg det er rimelig å betrakte det som en pasientskade, slik at hun kan få erstatning, sier han og utdyper:

METALLKONSTRUKSJON: Liv Lyng fikk en såkalt avstivingsoperasjon i Tyskland. Foto: Privat
METALLKONSTRUKSJON: Liv Lyng fikk en såkalt avstivingsoperasjon i Tyskland. Foto: Privat Vis mer

- Hun var frisk før undersøkelsen og ufør etter. Det gir et forklaringsproblem. Bare den som var der, vet hva som skjedde, sier Jan Roar Orlin.

Han reagerer på alle intubasjonsforsøkene Lyng ble utsatt for.

- Jeg kjenner ingen som ville gått videre med en gastroskopiundersøkelse hvis man visste at pasienten hadde en metallkonstruksjon mellom nakke og hode. Hvis ikke gastroskopet går lett ned hos en slik pasient, bør man gi opp undersøkelsen. Jeg ville aldri våget meg på en gastroskopi med bedøvelse på en slik pasient, sier ryggkirurgen.

Forholder seg til NPE
Helse Førde ønsker ikke å kommentere saken.

- Vi må forholde oss til avgjørelsen i NPE, og kan ikke på dette stadiet kommentere saken utover dette. NPE har hatt saken til ekstern sakkyndig, og det kan ikke vi overprøve, sier fagdirektør Hans Johan Breidablik i Helse Førde gjennom helseregionens informasjonsavdeling.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!