GÅR TIL SAK: Liv Oddhild Lyng (48) mener behandlingen hun fikk på sykehuset ødela helsa. Nå går hun til erstatningssak mot staten. Foto: Privat/Stig Høynes
GÅR TIL SAK: Liv Oddhild Lyng (48) mener behandlingen hun fikk på sykehuset ødela helsa. Nå går hun til erstatningssak mot staten. Foto: Privat/Stig HøynesVis mer

Nakkeskadde Liv (48) ble bedøvet og holdt nede av pleierne

Nå går hun til sak mot staten, som har nektet henne erstatning for den ødelagte helsa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): - Jeg velger å gå til sak fordi jeg mener avslaget i Pasientskadenemnda ikke er godt nok begrunnet, men bunner i andre ting enn det som er problemet i min sak, sier Liv Oddhild Lyng (48) til Dagbladet.

6. november 2006 våknet Lyng fra bedøvelsen etter en gastroskopiundersøkelse på Nordfjord sjukehus med sterke smerter, 100 prosent arbeidsufør.

Nektet erstatning I november i fjor skrev Dagbladet at Norsk pasientskadeerstatning (NPE) mener Lyng ikke har krav på erstatning etter pasientskadeloven.

Lyng anket vedtaket til Pasientskadenemnda som, etter ny vurdering, kom til samme konklusjon.

Nå har den nakkeopererte kvinnen levert stevning til Oslo tingrett. Hun krever at staten ved Pasientskadenemnda erkjenner erstatningsansvar for den skaden hun ble påført under sykehusbehandlingen..

-Jeg vil at den ansvarlige for gastroskopiundersøkelsen skal huske hva som ble gjort. Sykehuset ødela livet mitt, sier Liv Lyng.

Hun ble skadd i nakken og bakhodet i en bilulykke i 1990. Etter mange år med plager, gjennomgikk hun i 2001 en såkalt avstivingsoperasjon hos den omstridte legen Abbas Montazem i Tyskland. Montazem laget en metallkonstruksjon som ble satt inn mellom nakke og hode.

- Holdt nede Nakkeoperasjonen var vellykket og Lyng klarte, etter flere år som ufør, endelig å gå på jobb igjen, i halv stilling. Inntil hun 6. november 2006 skulle foreta en gastroskopiundersøkelse på Nordfjord sjukehus på grunn av indikasjon på jernmangel.

RØNTGEN: Bildet viser metallkonstruksjonen i Liv Lyngs nakke. Foto: Privat
RØNTGEN: Bildet viser metallkonstruksjonen i Liv Lyngs nakke. Foto: Privat Vis mer

- Jeg prøvde å levere både røntgenbilder fra nakkeoperasjonen og papirene mine før undersøkelsen, men de hadde ikke tid til å se på det, sier Liv Lyng til Dagbladet. Ved gastroskopi blir et instrument ført forbi svelget og ned i magen.

- To sykepleiere holdt meg fast. Etter hvert ble jeg dopet ned og var borte vekk i halvannen times tid. Legen kom til meg etterpå og unnskyldte seg for at man ikke skulle ha gjennomført undersøkelsen. Han sa han ikke var klar over det jeg hadde i nakken, sier Liv Lyng.

I erklæringen fra overlegen på Nordfjord sykehus framgår det at vikaroverlegen som utførte gastroskopien ikke kan huske «korvidt han las eller ikkje las hennar medbragte dokumentasjon på førehand». Han kan heller ikke huske «om han skal ha unnskyldt seg i ettertid».

Pasientskademenda bemerker i sitt vedtak at «det mest sannsynlig ikke foreligger årsakssammenheng» mellom gastroskopiforsøkene og Lyngs økte nakkesmerter. Nemnda påpeker videre at «det uansett ikke synes å foreligge svikt ved ytelsen av helsehjelp».

AVSTIVINGSOPERASJON: Liv Lyng har en metallkonstruksjon operert inn i nakken. Foto: Privat
AVSTIVINGSOPERASJON: Liv Lyng har en metallkonstruksjon operert inn i nakken. Foto: Privat Vis mer