Nakne ben gir suksess

Norske sjefer vil gjerne at kvinnelige ansatte går i skjørt. Noen går til og med så langt at de har innført skjørteplikt. Flyvertinnene i SAS og kvinnelige meklere hos den landsomfattende eiendomsmeklerkjeden Notar må jobbe i skjørt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Værdama på TV, konsulenten hos eiendomsmekleren, flyvertinnen - kvinner som skal selge noe gjør det bedre for firmaet hvis de opptrer i skjørt, mener amanuensis i medier og massekommunikasjon, Berit von der Lippe.

Hun sier at skjørtet holder orden i kjønnsrekkene og markerer tradisjon og trygghet, verdier som mer enn noen gang oppfattes som salgsfremmende.

- Kvinner i skjørt signaliserer at firmaet står for trygghet, tradisjon og verdier. Det er en åpenbar konservativ trend i tida, et behov for å rydde opp i et uoversiktlig samfunn med oppløsningstendenser.
Tenk bare på verdikommisjonen og kontantstøtten. Kvinner i skjørt markerer også at man lar kvinner være kvinner, slik de var før, altså en tradisjonell verdi som signaliserer at firmaet er til å stole på. Det er i hvert fall slik sjefene håper det skal virke, sier Berit von der Lippe.

Sommer = skjørt

Denne uka hengte flyvertinnene i SAS buksene i skapet. I sommerhalvåret må de gå i skjørt.

- Det er lettere og mer behagelig å jobbe i skjørt enn i bukser, forklarer flyselskapets mannlige informasjonsdirektør, Simen Revold i SAS.

- Det er konservativt at vi ikke får kle oss i bukser, kommenterer flyvertinne i SAS, Anne Cathrine Holm (27) til Dagbladet.
- Noen ganger kan det være svinekaldt, med trekk fra to utganger som går som et gufs gjennom flyet, sier hun.

Men reglene er klare. Skjørtetida i SAS starter 1. april og avsluttes i september, seks måneder seinere.

Men få reagerer på den noe gammeldagse regelen om skjørt på jobb i SAS.

- Det kan mange ganger være like praktisk med skjørt, sier flyvertinne Irene Kaltvedt.

I Braathens bruker kabinansatte både bukser og skjørt, hele året. Leder i Braathens kabinforening, Lisbeth Eliasson, synes det høres veldig rart ut at det skal være mer bekvemt å arbeide i skjørt.

- Jeg er en buksejente, og bruker bukser hele tida. For meg er det ikke enklere å bevege seg i skjørt, og jeg synes det er rart at informasjonsdirektøren mener det. Men så har han vel aldri hatt skjørt på seg heller, sier Eliasson.

Selgere i skjørt

I et av landets største eiendomsmeklerfirmaer er det skjørteplikt. Artur Holand, daglig leder ved Notar Eiendoms Bodø-avdeling, synes påbudet verken er diskriminerende eller gammeldags.

- Antrekksbestemmelsene gjelder for hele landet og alle jentene blir informert allerede under jobbintervjuet. Å kjøpe eiendom er den dyreste handelen folk gjør, og da er vi opptatt av at rammen rundt skal være skikkelig, sier Holand.
Han påpeker at skjørtekravet ikke er til for å tekkes mannlige kollegaer eller kunder. Om lag 44 prosent av Notars 250 ansatte er kvinner. Ingen av dem har så langt nektet å bøye seg for skjørtekravet.

- Jeg ville ha jobben og trives kjempegodt. Buksa ofret jeg med glede, sier Heidi Johnsen spøkefullt. Hun er saksbehandler ved Notars Bodø-kontor. Men du ser henne aldri i lårkort.

- Jobben er mer seriøs enn som så. Å gå i et belte av et skjørt tar seg ikke ut, påpeker Johnsen .

Liker skjørt

Kollega Monica Eivik har heller ingen problemer med Notars strenge klespraksis. Hun føler seg absolutt ikke som noen pyntedokke.

- Vi vet hva vi går til. Som tidligere bankansatt er jeg også vant til å gå i skjørt på jobben. I dag tror jeg mange jenter liker å gå med både kjole og skjørt, sier Eivik som helst kler seg i ankelvidt.

Men om kort tid får kanskje både Johnsen og Eivik trekke på seg langbukse. For tre uker siden fremmet to av Notars ledere et endringsforslag.

- Forslaget går på at det muligens er mer hensiktsmessig om de kvinnelige ansatte får velge om de vil gå i buksedrakt eller skjørt/kjole, sier Terje Banken, markedssjef i Notar AS.

I løpet av kort tid vil den daglige ledelsen og eierne ta en endelig avgjørelse på buksedress-forslaget.

Salgsfremmende

Berit von der Lippe er ikke i tvil om at sjefer gjerne vil at deres kvinnelige ansatte opptrer i skjørt fordi det virker salgsfremmende. Selv om få går så langt som det landsomfattende meklerfirmaet Notar, som har skjørtetvang, er det uskrevne regler og sterk skjørtetrend.

- Det er altså ikke først og fremst trangen til å ha kvinnen som sexy kjønnsobjekt som ligger bak?

- Ikke direkte. Husk at dette handler om oppegående, bevisste kvinner som slett ikke lar seg herse med. For dem handler det også om å få respekt og bli oppfattet som ordentlig av kunden.

- Men når værdamer opptrer i sexy lårkort på TV?

- Ja, selv om det ikke assosieres med tradisjon er det selvfølgelig salgsfremmende for TV-kanalen , sier Berit von der Lippe.

<B>UENIGE: Anne Cathrine Holm (t.v.) ville helst brukt bukser, mens Irene Kaltvedt foretrekker skjørt ombord i flyet.