Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nakne ungdommer fortsetter protesten i Mexico

- Vekker mer oppsikt enn en død kropp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Protester har rystet Mexico etter at gjengmedlemmer i samarbeid med korrupte politibetjenter innrømmet å ha drept og satt fyr på 43 studenter i delstaten Guerrero i fjor høst.

Den 26. september reiste de 43 ungdommene til byen Iguala for å protestere fordi skolen deres fikk for lite økonomiske ressurser. Etterforskere har bekreftet at studentene så ble kidnappet av politiet og gitt til en gjeng som drepte dem.

«El Chucky», lederen av den kriminelle organisasjonen Guerreros Unidos, beskyldes for å ha stått bak drapene.

Lei av narkovold og korrupsjon Forsvinningen utløste kraftige reaksjoner i Mexico, der folk er grundig lei av narkovolden og korrupsjonen, og den utviklet seg til en alvorlig krise for den nye presidenten Enrique Peña Nieto.

Det var ikke før i januar i år at Mexicos riksadvokat fastslo at de 43 studentene ble drept. Og demonstrantene fortsetter stadig å protestere mot hemmeligholdelsen som foregår blant autoritetene i landet.

Provoserer med nakenbilder Fotografen Edgar Olguín og modellen Sara Yatziri Guerrero Juárez står bak aktivistgruppen «Poner el Cuerpo, Sacar la Voz» som kan oversettes til: «Bruk kroppen, uttrykk din stemme».

Gruppens stille opprør har vekket stor oppmerksomhet i Mexico med sine provoserende bilder.

- Prosjektet vårt innebærer å ta nakenbilder i det offentlige rom for å symbolisere at vi vil bringe det humane tilbake i et samfunn hvis system er umenneskelig, sier Olguín til Reuters i videoen over.

Modellenes nakne kropper er malt med ulike budskap som «Ya Me Canse» (nok, jeg er lei) og fotografiene blir tatt ute i det offentlige rom; som på t-banen eller ute på gaten.

- Skremmer mer enn et lik Edgar Olguín understreker at de nakne kroppene ikke skal ha en pirrende virkning i seksuell forstand. Men snarere pirre ytringsfriheten og oppmuntre til kritisk tenkning.

- I Mexico er en levende, naken kropp mer skremmende enn synet av et lik, hevder han.

En av modellene i kampanjen, Juárez, sier at hun stilte opp på nakenbildene for å understreke den trykkende stillheten i et land hvor mord foregår hver eneste dag.

- Jeg vil skape refleksjon, bryte ned fordommer og sette fokus på korrupsjonen og hemmeligholdelsen som foregår i landet vårt, sier hun til nettavisen Dazed.

Livsfarlig kamp Hun legger til at hun er klar over risikoen hun selv tar ved å delta i det kontroversielle prosjektet.

- Bare se hvordan det gikk med Ayotzinapastudentene som kjempet for mer ressurser til utdanning. De er utvilsomt et eksempel på hvordan det kan gå med alle som ytrer seg fritt i dette landet.

«Poner el Cuerpo, Sacar la Voz»-gruppens kamp er imidlertid langt ifra over. De planlegger å lage både filmer og kunstneriske offentlige utstillinger for å nå frem med sitt budskap til myndighetene, koste hva det koste vil.

RISIKERER LIVET: Ungdomsaktivistene sier de er klar over at de risikerer livet ved å demonstrere slik de gjør i offentligheten. Foto: Reuters
RISIKERER LIVET: Ungdomsaktivistene sier de er klar over at de risikerer livet ved å demonstrere slik de gjør i offentligheten. Foto: Reuters Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!